Borçlanma sürelerinin ölüm aylığında değerlendirilmemesi, Anayasa'ya uygun



Anayasa Mahkemesi, borçlanılan sürelerin, 5 yıllık hizmet aranan ölüm aylığında dikkate alınmamasını öngören hükmü iptal etmedi.

5510 sayılı Kanunun 32. maddesi şu şekildedir:

"Madde 32 - Ölüm sigortasından sağlanan haklar şunlardır:
a) Ölüm aylığı bağlanması.
b) Ölüm toptan ödemesi yapılması.
c) Aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği verilmesi.
d) Cenaze ödeneği verilmesi.

(Değişik fıkra: 17.04.2008 - 5754 S.K./20. md.) Ölüm aylığı;
a) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş,
b) 47 nci maddede yazılı sebeplerle kazaya uğramış, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemi tamamlanmamış,
c) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş,
durumda iken ölen sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde bağlanır. Ancak, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanların hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır."

Bu hükme göre, ölüm aylığı bağlanabilmesi,
- ya 1800 gün sigorta primi yatırılmış olması,
- ya da her türü borçlanma süresi hariç 5 yıldan beri sigortalılık ve toplam 900 gün sigorta primi yatırılmış olması,
gerekmektedir.

1800 prim gününde borçlanma süreleri dikkate alınırken, 5 yıl ve 900 prim günü şartında ise borçlanma süreleri dikkate alınmamaktadır.

Bilindiği üzere, askerlik ve doğum gibi nedenlerle bağlı olarak alınan sürelerden dolayı hizmet borçlanması yapılabilmektedir.

İki iş mahkemesi, bu düzenlemede yer alan her türlü borçlanma süresi hariç ibaresinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.

Anayasa Mahkemesi, SGK'nın aktüerya dengesine atıfta bulunarak, 5 yıl ve 900 prim günü şartında borçlanma sürelerinin dikkate alınmamasını Anayasa'ya uygun bulmuştur.
SGK Haberleri