GSS ödemeleri nereye ve ne kadar yapılacak?
Genel Sağlık Sigortası için ilk uyarımızı 30 Eylül 2015 tarihi için yapmıştık. O tarihe kadar gelir testine girin demiştik. Şimdi ise yeni bir tarih yaklaşıyor, 2 Kasım akşamına kadar SGK İl Müdürlükleri veya merkezlerine "yapılandırma" için başvurulması gerekiyor.
30 Eylül'e kadar gelir testine girip borcu yeni belirlenenler için şimdi yapılması gereken 2 Kasım akşamına kadar SGK İl Müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine başvurmak. Gelir testini güncelleyip borcunu sildirenlerden yaşadığı hane içerisindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden düşük olanların primleri devlet tarafından ödenmeye devam edileceği için bu kişilerin başka bir işlem yapmalarına gerek yok. Ancak gelir testi sonrası ödemesi gereken prim belirlenip geçmiş borçları güncellenenler bu borçlarını yapılandırmak için 2 Kasımı kaçırmamalı.
Daha önce teste girmiş ve prim borcu çıkmış ancak bu borcu ödememiş kişiler için de yapılandırma hakkı söz konusu. Borcunu biriktirmiş, ödeyememiş vatandaşlar da yine 2 Kasım akşamına kadar SGK'ya müracaat etmeliler. Hem teste yeni girip borcu çıkanlar hem de eskiden teste girmiş ancak borcunu 1 Ocak 2012 tarihinden bu yana ödeyememiş olanlar için "yapılandırma" yoluyla borcun hem önemli bir bölümü ortadan kalkacak, hem de borçlar taksitle ödenebilecek.
3 yıla yayma imkanı
GSS borçlarını kişinin talebi doğrultusunda peşin ödemenin yanı sıra 6, 9, 12 ve 18 taksitle ödeme imkanı da var. Bu taksitler her iki ayda bir ödeneceği için 18 ay taksiti seçmiş prim borçlusu bir kişi bu borcunu 36 ayda tamamlamış olacak.
Peşin Ödeyen Faizden Kurtulacak
Eğer genel sağlık sigortasına borcunuzu peşin olarak ödemek isterseniz 2 Kasım'a kadar başvuru yapıp, borcunuzun tamamını en geç 30 Kasım 2015 tarihinde ödemek kaydıyla, borcunuza uygulanan faiz silinmiş olacak.
Peşin ödeme yerine taksitle ödeyip, prim borcundan kurtulayım diyorsanız, dikkate almanız gereken ödeme vadenize uygulanan fark olacaktır. Buna göre; borçlarınızı 18 eşit taksitte her iki ayda bir ödemeli olarak 36 ayda yani üç yılda ödeme seçeneğini tercih ederseniz borcunuza uygulanacak vade farkı 1.15 olacak. Eğer 12 taksitle toplamda iki yıl içinde borç ödenirse vade farkı bu sefer 1,10 olarak borcunuza uygulanacak. Genel Sağlık Sigortası prim borçları için 9 eşit taksit yapılmışsa, vade farkı 1.07, eğer 6 eşit taksit yapılmışsa bu sefer vade farkı 1.05 olacak.
Testi kaçıranlar
Hiç gelir testine girmeyenler için son girme tarihi 30 Eylül'dü. Bu tarihe kadar teste girmeyen çok sayıda vatandaşımız var.Bu kişiler için de 2 Kasım tarihi önemli çünkü hemen teste girip çıkan borçlarını 2 Kasım'a kadar başvurarak yapılandırma imkanına sahip olabilirler. Tek kayıpları kendilerine çıkan borç eğer gerçek gelirlerinin üzerinde ise bu borcu gerçek gelirleri üzerinden güncelleyememiş olmak olacak. Bu durumdaki kişiler eğer 30 Eylüle kadar gelir testi yaptırabilselerdi borçlarının önemli bir miktarını da sildirebilmek hakkına sahip olacaklardır. Ayrıca son gün olan 2 Kasım tarihi de uzatılmalı...
GSS borcunuzu öğrenmenin yolu
Sağlık prim borcunu öğrenmek için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile "www.türkiye.gov.tr" adresine girilecek. Daha sonra e-devlet hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sunduğu hizmetler ekranından "Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama" seçeneğini tıklayarak borç durumunuzu görebileceksiniz. GSS borcunuz var mı yok mu, işte bu sorgulamayla e-devlet üzerinden öğrenmek mümkün.
Kalıcı çözüm şart
Genel sağlık sigortası yedi yılı aşkın bir süredir Türkiye'de uygulanıyor. Bütün sigortalıların istedikleri hastaneden hizmet alabiliyor olması genel sağlık sigortası uygulamasının en olumlu yanı. Ancak 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortasının zorunlu hale gelmesi ile birlikte sigortalı çalışmayan ve bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde bulunmayan kişiler için sağlık hizmetlerinden yararlanmak konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı.
Hastane kapısından dönmek, borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamamak gibi sorunların yanında gelir testinin sistematiği gereği karşılaşılan diğer sorunlar da dikkate alındığında bu konuda prim affı veya yapılandırması gibi geçici çözümler yerine sistemi zorunluluktan çıkarmak gibi kalıcı düzenlemelere ihtiyaç var. Seçim bildirgelerinde konu ön planda, çözüm gelebilir.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?