Borcu olan yıl sonuna kadar sağlık hizmeti alır
Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla genel sağlık sigortasından yararlanma konusunda 31.12.2015 tarihine kadar prim borcu şartına bakılmayacak. Prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek.
İlk kez sigortalı olan bir kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 gün beklemesi gerekir. 60 günden fazla prim borcu bulunanlar provizyon alamaz ve sağlık hizmetlerinden yararlanamaz.
Bağ - Kur'lular prim ödemelerindeki gecikmeler ve aksamalar nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanmak konusunda sorun yaşayabiliyor.
Borca bakılmayacak
Çoğu kez küçük esnaf SGK primlerini ödemeyi erteler. Bu kişiler için Bakanlar Kurulu kararının önemi büyük.
60 günden fazla prim borcu bulunmama şartı 2015 sonuna kadar dikkate alınmayacak. Dolayısıyla bu tarihe kadar prim borcu bulunan kişiler sağlık hizmeti alabilecek.
Bakanlar Kurulu kararı geçici bir çözüm niteliğinde. Yalnızca 31.12.2015 tarihine kadar bu durumdaki kişiler sağlık hizmeti alabilecek. Dolayısıyla sağlık hizmeti almaya devam eden kişiler bu tarihten sonra başka çözümler bulmak zorunda.
Bu konu bütün partilerin seçim beyannamelerinde yer aldı. Genel sağlık sigortasına yönelik genel bir düzenlemenin yapılacağı yönünde ifadeler olduğu gibi özellikle gençlerin genel sağlık sigortasından yararlanmak konusundaki sorunlarının çözümüne yönelik yeni adımlar atılabilecek.
Gençlere vaatler
Lise ve üniversiteden mezun olmuş gençlerin genel sağlık sigortası borçlusu haline gelmesini önlemeye yönelik olarak partilerin seçim beyannamelerinde bazı öneri var. Bu önerilerden en önemlisi lise ve üniversite mezunlarına mezuniyet tarihinden itibaren bir müddet muafiyet tanınması.
Bu tip öneriler bu süre içerisinde yeni mezunun iş bulacağı düşünülerek ortaya atılmış öneriler. Dolayısıyla çalışmaya başlayan gencimiz prim borçlusu olmayacak ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Bunun için seçim sonrası beklenecek.
Ancak Bakanlar Kurulu kararı gereğince 31.12.2015 tarihine kadar prim borcu bulunan sigortalılar bile sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Provizyon almak noktasında sorun yaşanmayacak ve hastane kapısından geri dönmek gibi üzücü olaylar yaşanmayacak.
Genel sağlık sigortası konusundaki en büyük problem sistemin zorunlu olmasından kaynaklanıyor. Bu zorunluluk nedeniyle üniversiteyi bitiren fakat iş bulamayan bir genç sistemde borçlu hale geliyor. Gelir testi yaptırmaması halinde otomatik olarak, yaptırması halinde yaşadığı ailedeki kişi başına gelir üzerinden prim ödemesi gereken genç, işi ve geliri olmadığı için bu primi ödemek noktasında sorun yaşıyor.
İsteğe bağlı olmalı
Genel sağlık sigortası sisteminin zorunlu olmaktan çıkarılması ve isteğe bağlı hale getirilmesi halinde gençler prim borçlusu olmaktan çıkacaktır. Sağlık hizmetlerinden SGK kapsamında yararlanmak isteyenler için isteğe bağlı olarak prim ödeme sistemi kurulabilir. Bu durumda prim ödeyenler sistemde kalır. Prim ödemek istemeyip, sağlık hizmeti de almak istemeyenler bu şekilde borçlu duruma düşmekten kurtulur.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?