Düzenli ödenen primler kıdem tazminatını artırır mı?
Tazminatı hak ederek işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatı brüt ücreti üzerinden ödenir. Teşvik gibi düzenli olarak ödenen primler işçilerin kıdem tazminatı miktarını artırır. İşveren, her yıl düzenli olarak Ramazan kolisi veriyorsa; bu bile tazminatta esas ücrete dahil edilir.
SORU: Bir bankada çalışıyorum.Gişede kasa tazminatı olarak her ay para alıyoruz. İşyerinden ayrılırken kıdem tazminatı hesabında bu prim dikkate alınacak mı?
CEVAP: Kıdem tazminatının hesabında bazı ödemeler dikkate alınır, bazı ödemeler ise dikkate alınmaz. Bu konudaki genel kriterler şunlardır: l Ödemelerin devamlılık arz etmesi, arızi ödemeler olmaması, l Ödemelerin kesinlik arz etmesi, l Ödemelerin işin gereği olarak, işyerinde kullanılmak üzere verilmemiş olması.
ÖDEMELER ÇIPLAK ÜCRETE EKLENİR
Bu ödemeler çıplak ücrete eklenerek tazminata esas ücret olarak değerlendirilir. İşveren, her yıl Ramazan kolisi veriyorsa; bu bile kıdeme esas ücrete dahil edilir. Aynı şekilde düzenli ödenen primler, teşvik primleri gibi ödemeler de tazminat miktarını artırır. Kasa tazminatı da düzenli olduğu için kıdem tazminatı hak ederek işyerinden ayrılmanız durumunda bu ödeme tazminatınızı yükseltecektir. Kıdem tazminatı hak ederek işten ayrılan bir işçiye kıdem tazminatı brüt ücreti üzerinden ödenir. Brüt ücretinize kasa tazminatı dahil edilerek tazminatınızın hesaplanması gerekir.
Kanserli hastalarının malüliyeti
SORU: Kanser hastasıyım. 1.803 gün primim var. 2015 yılı Ocak ayı itibarıyla kanserden dolayı malulen emekli oldum. Ancak SGK 1 yıl sonra tekrar rapor almam gerektiğini söyledi. Halen tedavi görmekteyim. Acaba emekliliğim kesilir mi? (Sırrı Bayrak)
CEVAP: Kanser geçici maluliyettir. Kanser teşhisine binaen tanınan maluliyet hakkı çalışma gücü tespitini gerektirmez. Teşhis yeterlidir. Kanser veya diğer hastalıklar neticesinde çalışma gücü kaybınız yüzde 60'ın üzerindeyse maluliyetiniz sürekli hale gelir.
Hangi kurumdan emekli olunacağını son 7 yıl belirler
SORU: 7 Ocak 1960 doğumlu bayan. İlk işe giriş Mart 1999. 1999 yılı SSK toplamı 120 gün. 2000 yılı toplamı 91 gün. 2004-2012 isteğe bağlı Bağ-Kur'lu toplam 8 yıl 8 ay 19 gün. 2012 yılı SSK toplamı 90 gün. 2013 yılı toplamı 360 gün. 2014 yılı toplamı 360 gün. 2015 yılı SSK toplamı 210 gün. 1999-2000 yıllarında 211 gün SSK sigortalılığı sonrası, 2004 yılında isteğe bağlı Bağ-Kurdan 8 yıl 8 ay 19 gün prim yatırdım. Emekliliğim ne zaman gerçekleşecek ve son 7 yıla göre mi hesap yapılacak. 1.260 günü SSK dan tamamlarsam SSK dan emekli olabilir miyim. (Yasemin Işık)
CEVAP: Emekli olabilmek için 55 yaş, 20 yıl sigortalılık ve 5.975 prim günü şartlarına tabisiniz. 10 Şubat 2020'de emekli olabilirsiniz. Emekliliğinizde son 1.261 gün SSK'lı olacağınız için SSK'lı olarak emekli olacaksınız.
İkili anlaşma yoksa sağlık karşılanmıyor
SORU: İsveç'ten yazıyorum. Annem, Türkiye'de. Kendisi diyaliz hastası. Yanıma, İsveç'e, getirmek istiyorum (uzun/kısa sureli). Ama SGK diyaliz masraflarını karşılamadığı için masraflarından dolayı getirtemiyorum. Bildiğiniz bir yol, bir çare var mı? (Recep Çiftçi)
CEVAP: SGK hastaların yurtdışındaki sağlık giderlerini belirli koşullar dahilinde karşılamaktadır. Bu durumlar geçici olarak yurtdışında görevlendirilme veya turist olarak bulunmaktır. Annenizin yurtdışında diyaliz masraflarının karşılanması ne yazık ki mümkün değil. İsveç ile aramızda ikili sosyal güvenlik sözleşmesi de bulunmamaktadır. Bu nedenle masrafların karşılanması mümkün görünmüyor.
İkramiye de alabilirsiniz
SORU: 7 Haziran 1966 doğumluyum. 1987 yılından 45 gün SSK girişim var. 1989-2009 arasında Emekli Sandığı ve sonrasında SSK'lı olarak çalışmaktayım, ne zaman emekli olurum. Devlet memurluğuna bağlı emekli ikramiyesini nasıl alırım. 1989-2015 arası kesintisiz çalıştım. (Murat Nabi Bulut)
CEVAP: 7 Haziran 2016 itibarıyla emekli olabilirsiniz. Memur olarak geçirdiğiniz 10 yılın karşılığı olarak ikramiye alabilirsiniz. Emekli ikramiyesi alabilmeniz için tarafınıza emekli aylığının bağlanmış olması gerekmektedir.
Bakıma ihtiyacı olan için 10 yıl şartı aranmaz
SORU: Polis memuruyum. Eşimin Kronik Böbrek Yetmezliği ve Hipertansiyon rahatsızlığı var. Hastalık oranı yüzde 91. Eşim emeklilik için; 10 yılın tamamlanacağı 2021 yılına kadar çalışmak zorunda mı? Yoksa 2021 yılına kadar ki süreçte 1800 gün prim günü dolunca; çalışmasa ve sigortası yatmasa 2021 yılına kadar beklesek olur mu? (Necati Ekici)
CEVAP: Eşiniz 1.800 gün primi dolduğunda SGK'ya başvurarak sevkini gerçekleştirebilir. Hastanenin vereceği raporda başka birisinin sürekli bakımına muhtaç ibaresi yer alırsa bu durumda 10 yıllık sigortalılık süresi şartı aranmayacaktır. SGK'ya bildirilen primler yüksek ise alacağı aylık da yüksek olur.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?