GSS borcunu takan yok
5.3 milyon kişinin borçlu olduğu genel sağlık sigortasında (GSS) borç yapılandırmaya ilgi yok. Yapılan tüm tanıtımlara ve süre uzatımlarına karşın bugüne kadar sadece 300 bin kişi genel sağlık sigortasında borç yapılandırmak için başvurdu. Yetkililere göre, vatandaşlar, "Yararlanmadığım bir sigortadan dolayı olan borcu neden ödeyeyim. Bu borç benim değil ki" yaklaşımıyla konuya bakıyor. Bu da borç yapılandırılmasında ilgisizlik sonucunu doğuruyor.
Sosyal güvenlik reformunun önemli ayaklarından biri olan genel sağlık sigortası mevzuatına göre, Türkiye'de herkes bu sigortanın kapsamında bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan hayatlarını sürdürenlerin de başvuruda bulunarak gelir testi yaptırması ve buna göre aylık GSS prim oranlarının belirlenmesi gerekiyor.
7 MİLYAR BORÇ VAR
Eğer gelir testine başvurulmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumu en yüksek prim oranından borç çıkarmaya başlıyor. Ancak GSS için gelir testi yapmayan kişi sayısının kısa sürede 5 milyon 38 bin 755 kişiye ulaşması, borç toplamının ise 7 milyar TL'yi aşması üzerine geçen yıl çıkarılan torba yasayla, yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Buna göre GSS borcu olan kişiler başvuruda bulunur ve gelir testine girerse; test sonucuna göre prim oranları yeniden belirlenecek, geriye dönük borcunu da taksitle ödeyebilecekti. Yeniden yapılandırmadan yararlanmak için son tarih de 31 Mart 2015 olarak belirlendi.
6 AY UZATILDI
Ancak Mart ayı itibariyle istenilen sonuçların alınmaması üzerine, Bakanlar Kurulu kararıyla süre 6 ay daha uzatıldı. Karara göre, Eylül ayı sonuna kadar, GSS borçlularının gelir testini yaptırması gerekiyor. Yeni uzatma kararının alınmasının ardından kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek için televizyon ve gazeteler üzerinden bir tanıtım atağı da başladı. Ancak tüm çabalara karşın gelir testine başvuranların oranı borçluların sadece yüzde 5'i düzeyinde kalırken; son ay başvuru miktarının biraz daha artabileceği ancak yine de oranın çok düşük kalacağı ifade ediliyor.
LİSEYİ BİTİREN KAPSAMDA
GSS borçlu sayısının bu kadar artmasında öğrencilerin de kapsama alınmasının etkisi olduğu bildirildi. Mevzuata göre, çocuklar 18 yaşına kadar bir işte çalışan veya emekli aylığı alan anne-babaları üzerinden sağlık hizmetlerini alabiliyorlar. Yaş sınırı, lise öğrenimi gören çocuklar için 20, üniversite öğrenimi görenler için ise 25 olarak uygulanıyor. Ancak okul bittiği andan itibaren yaş sınırının dolması beklenmiyor. Üniversite sınavını kazanamayan lise mezunları ve üniversite mezunları otomatikman genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Söz konusu gençler gelir testine başvurup gelir tescili yaptırmazsa; en yüksek gelir grubu üzerinden kabul ediliyor ve bu kapsamda aylık 305.6 lira GSS primi ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyorlar.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?