Eşten habersiz borçlanma boşanma sebebi
Yargıtay, eşin habersiz bir şekilde gidip borçlanmasını "evlilik birliğini temelinden sarsan bir olay" olarak nitelendiriyor.
Elazığ Barosu Genel Sekreteri Eda Burcu Yılmaz, aile hukukuna göre evlilik birliği içerisinde eşlerin yapacağı olağan dışı harcamalarda birbirlerinin rızasını almak zorunda olduklarını belirterek, "Yargıtay, aşırı borçlanan eşin eğer diğer eşin rızasını almamışsa bunuevlilik birliğini temelinden sarsacak şekilde bir boşanma gerekçesi olarak görmektedir" dedi.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Medeni Kanunu'nda belirtildiği üzere aile birliği içerisinde yapılacak olağan dışı harcamalarda ve ihtiyaçların karşılanmasında eşlerin birlikte aile birliğini temsil yetkisine sahip olduklarını söyledi.
Eşlerden birinin temsil yetkisi bulunmaksızın tek başına gidip olağan dışı bir harcama yapması halinde bu işlemden doğacak problemlerden bizzat işlemi yapan eşin sorumlu olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Bu olağan dışı harcamalar ne olabilir. Örneğin bankadan kredi çekerek aşırı borçlanma, evlilik birliği içerisindeki müşterek çocuğun özel yatılı bir okula kaydedilmesi, yazlık bir ev alma veya otomobil alma. Bir eş bu işlemleri gerçekleştirirse diğer eşin rızasını almak zorundadır. Buna bağlı olarak Yargıtayın şöyle bir kararı mevcut. Yargıtay, aşırı borçlanan eşin eğer diğer eşin rızasını almamışsa bunu evlilik birliğini temelinden sarsacak şekilde bir boşanma gerekçesi olarak görmektedir."
Tazminat davası açılabilir
Yargıtay kararına göre eşin "habersiz bir şekilde gidip borçlanmasının evlilik birliğini temelinden sarsan bir olay" olarak nitelendirildiğini anlatan Yılmaz, diğer eşin kişilik haklarına saldırı olarak da kabul edildiğinin altını çizdi.
Aile içerisinde eşinin aşırı borçlanmasından dolayı mağduriyete uğrayan diğer eşin boşanma davası ve aynı zamanda tazminat davası da açabileceğini aktaran Yılmaz, "Eğer bu eş gidip bankadan kredi çekti ve diğer eşin haberi rızası yok, bu sebepten dolayı aşırı borçlanma oldu ve ortak konuta haciz geldi...Haciz işlemi dolayısıyla diğer eş manevi olarak zarara uğradığı için Yargıtay aşırı borçlanan eşi kusurlu bulduğundan manevi tazminata hükmedebiliyor" diye konuştu.
Aile birliği için borçlanmaya limit getirildi
Aile birliğinin bozulmaması için eşlerin harcamalar konusunda dikkatli olmaları, birbirlerinin rızasını almaları ve temsil yetkisini birlikte kullanmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, 2013 yılında çıkarılan yasayla aile birliğinin korunması için kişilerin aşırı borçlanmasını engelleyecek nitelikte sınırsız borçlanmanın kaldırıldığını, borçlanmaya ve taksitlere limit getirildiğini anımsattı.
Bunun gayet yerinde bir düzenleme olduğunu aktaran Yılmaz, "Diyelim ki eş çok savurgan davranıyor, aşırı borçlanıyor, harcamalarda bulunuyor. Bu durumda eğer diğer eş çok fazla sıkıntıya girmişse ama boşanmak da istemiyorsa hakimden şöyle bir karar aldırtabilir; hakim temsil yetkisini gerektiği gibi kullanmayan veya temsil yetkisini aşan eşin temsil yetkisini tamamen kaldırabilir veya temsil yetkisini sınırlayabilir. Bu da hakimin görevleri arasında yer almıştır" dedi.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?