Engelli Aylığı Nasıl Alınır,Kimlere Verilir?
Engelli aylığını kimler alabilir, aylığın alınabilmesi için yüzde kaç engelli olmak gerekiyor, engelli aylığı nasıl alınır? Engelli aylığı ile ilgili merak ettiğiniz her şey haberimizde.
Engelli aylığını kimler alabilir, aylığın alınabilmesi için yüzde kaç engelli olmak gerekiyor, engelli aylığı nasıl alınır? Engelli aylığı ile ilgili merak ettiğiniz her şey sgkhizmet.net.
Engelli vatandaşlarımızın geçimlerini temin için devletten aylık talep etme hakkı bulunmaktadır. Tabii ki her engeli bulunan kişiye engelli aylığı bağlanmaz. Zira öncelikle muhtaçlık durumunun tespit edilmesi gerekiyor. Engelli aylığı bağlanması 2022 sayılı "65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun" ile düzenlenmiştir. Kanunun adına baktığımızda engelli vatandaşları kapsamadığı yorumu çıkıyor.
Gerçekten 1976 yılında çıkarılan Kanun ilk hâliyle engelli vatandaşları kapsamıyor. Ama, 2005 yılında, 5378 sayılı Kanun ile eklenen ek madde ile engelli vatandaşlarımıza bu yasa kapsamında aylık bağlanması hüküm altına alınmıştır.
MUHTAÇ VE KİMSESİZLERE AYLIK BAĞLANIR
Engelli vatandaşımızın maaş almaya hak kazanabilmesi için, muhtaç, kimsesiz ve güçsüz olması gerekiyor. Kanunun ifadesine göre engelli aylığı bağlanabilmesi için aranan ilk şart;
Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede engelli olduğunun tam teşekküllü bir hastaneden alınan raporla belgelenmesi gerekiyor. İkinci olarak 18 yaşını tamamlamış ve bakacak kimsesinin olmaması,
Üçüncü olarak da her ne ad altında olursa olsun aylık gelir tutarının memur maaş katsayısı ile 300 gösterge rakamının çarpılması sonucu bulunacak rakamın altında olması gerekiyor.
NASIL BAŞVURULUR?
En çok karşılaştığımız soruların başında engelli olan veya engelli yakını bulunan kişilerin aylık talep etmek için nereye başvuracakları ve hangi yolu izleyecekleri yönündedir. Yani izlenecek yoldan habersiz olmalarıdır.
Öncelikle engelli aylığına başvuracak olan kişinin bir Başvuru Formu doldurması gerekiyor. Başvuru formu Kaymakamlıklara bağlı mal müdürlüklerinden alınabilir.
Ayrıca yukarıda belirttiğimiz üzere, malullük ve sakatlık aylığa bağlanacaklar için engelli raporu vermeye yetkili hastaneden alınacak Sağlık Kurulu Raporu.
Başvuru formuyla birlikte 2 adet fotoğraf gereklidir.
Başvurular kişinin ikamet ettiği yerin ilçe kaymakamlığına yapılır. Ancak, aylık bağlanmasına kaymakamlıklar karar vermez. Kişinin belgeleri eksiksiz olarak alınır ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir. Aylık bağlayan son makam burasıdır.
Aylık başvurusu yapılırken başvuru formuyla birlikte istenen belgeler aşağıdaki gibidir:
Dilekçe
Mal Bildirim Beyanı,
Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği,
Sağlık Kurul Raporu
2 adet Vesikalık Fotoğraf
Fakirlik Kağıdı (Muhtarlıklardan alınır)
Sosyal Güvenlik Kurumundan Maaş Almadığını Gösteren Belge.
Bu belgeler hazırlanarak bağlı bulunan illerde Valilik ve Defterdarlık, ilçelerde Kaymakamlık ve Malmüdürlüklerine başvurulur. İstenen belgeler içinde hâlâ neden Sosyal Güvenlik Kurumundan maaş alınmadığına dair belge istenir, anlaşılır gibi değil ama istendiği için sizler aylık taleplerinizin kısa sürede sonuçlanması için gönderiniz.
SAĞLIK YARDIMI NASIL ALINIR?
Engelli maaşı için başvuru yapıldığında verilen 2022 kartı ile kişiler devlet hastanelerinde bedava muayene ve tedavi olabilirler. Yani, 2022 sayılı Kanuna göre aylık bağlanan engelli vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı Hastanelerinden ücretsiz olarak faydalanabilirler. Ancak, özel hastanelere gidemezler. Üniversite hastanelerine ise, ancak sevk yapılarak gidebilirler.
Aylığı almakta olan aile reisinin aylığı; eşinin de bu aylığı hak etmesi halinde veya bu aylığı alma hakkına sahip biriyle evlenmesi durumunda %50 oranında artırılmaktadır.
2022 sayılı Yasaya göre aylıklar üç ayda bir peşin olarak alınır. Aylıklar her yılın, Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir peşin olarak ikametgâhlarına yakın anlaşmalı T.C. Ziraat Bankaları Şubeleri ile anlaşmalı PTT Bankoları aracılığı ile hak sahiplerine veya vekil ya da vasilerine ödenir.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?