Devlet Memuru Emekli Olduktan Sonra Çalışabilir Mi?
Günümüz ekonomik koşullarının ağır olması ve emekli olan memurlara çalışırken aldığı maaşın neredeyse yarısı tutarında emekli aylığı bağlanması devlet memurlarının emekli olduktan sonra çalışmasının başta gelen sebeplerindendir. Devlet memurları emekli olduktan sonra çalışırlarsa, işyeri açarlarsa ya da şirket kurarlarsa aylıkları kesilir mi? Nasıl bir yol izlenmeli? İşte bu soruların cevapları:
Bilindiği üzere 5510 Sayılı Kanuna göre emekli olduktan sonra yeniden çalışan ve tüm sigorta kollarına tabi çalışmak istemeyen kişiler adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi yatırılmaktadır.
SGDP belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden, kendi nam ve hesabına tabi çalışmaları halinde kendilerinden alınan primdir.
Memur 4/a SSK kapsamında çalışırsa aylığından Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesilir mi?
Emekli olan devlet memurları hizmet akdine tabi olarak 4/a eski adıyla ssk kapsamında çalışmaya başlarsa aylıkları kesilmez. Burada dikkat edilmesi gereken husus Sosyal Güvenlik Destekleme Primine tabi çalışmaktır.
Bir işyerinde 4/a sigortasına tabi yani ssklı olarak sosyal güvenlik destekleme primine tabi çalışanların emekli aylıklarından herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu kişilerin Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintileri işverenleri tarafından ödenir.
4/a kapsamında “Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi çalışanlar” yerine “Tüm sigorta kollarına tabi çalışanlar” olarak bildirilenlerin aylıklarının kesileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra kamu sektöründe çalışmaya başlayan memurlardan SGDP kesilir mi?
(4/c) eski adıyla emekli sandığı kapsamında emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlananların kamuya ait işlerde (genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin % 50’sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda) (4/a) ya da (4/c) yönünden yeniden çalışmaya başlamaları halinde emeklilik ve yaşlılık aylıkları kesilmekte olup bunlar hakkında SGDP hükümleri uygulanmamaktadır.
Kamu sektöründe yeniden çalışmasından dolayı aylığı kesilen memur işten ayrıldıktan sonra aylığı yeniden bağlanır mı?
(4/c) kapsamında çalışıp emekli aylığı bağlandıktan sonra kamu sektörüne ait işlerde (4/c) kapsamında çalışanların aylıkları gerek 5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesine gerekse 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine göre kesildiğinden emekli aylığının yeniden bağlanmasında bu çalışmalar da dahil edilerek emeklilik aylığı yeniden hesaplanmakta ve bağlanmaktadır.
Kendi nam ve hesabına çalışan memurun emekli aylığı kesilir mi?
Emekli olduktan sonra kendi nam ve hesabına çalışan (işyeri açan, şirket kuran v.s.) devlet memurlarından %15 oranında Sosyal Güvenlik Destekleme primi kesilir ve emekli aylıkları ödenmeye devam eder.
Tarımla uğraşan ve ziraat odalarında ya da il/ilçe tarım müdürlüklerinde çiftçilik kaydı bulunan devlet memurlarından sosyal güvenlik destekleme primi kesintisi yapılmaz.
Not:Emekli aylıklarından %15 oranında kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kesintisi 2015/Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere %10 oranında kesilecektir.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?