Malûlen emekli olan aylığı kesilmeden memuriyete atanabilir mi?
Ali Bey, iki çocuklu dört nüfuslu bir ailem var. 614 lira malûlen emekli maaşı alıyorum. 2015 KPSS tercih sonuçlarına göre Konya MEB'e atandım. Konya İl Milli Eğitim Personel Atama Bölümü’ne 29.05.2015 cuma günü istenen evraklarımı eksiksiz bir şekilde teslim ettim. Malûlen emekli olduğumu da belirttim. Görevli bana kendilerine gelen atama yönetmeliğini gösterdi. Buna göre herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olmamak gerekiyor. Bu nedenle büyük ihtimal atamamın olmayacağını söyledi. Ben şimdi atanamayacak mıyım? Kazanmış olduğum hakkın kaybolmasını istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor? (Ulaş Dönmez)
Ulaş Bey, 5335 sayılı Kanun ile herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamayacakları doğrudur.
MEMUR HATALI
Sorunuz ve ilgili memurun hatalı yorumu ülkemizdeki kavram kargaşasından kaynaklanıyor.
Gerçekte Emekli Sandığı mevzuatında emekli aylığı denen kavrama SSK'da veya Bağ-Kur'da yaşlılık aylığı denilmesi ve yaşlılık ve malûllük aylıklarına her ikisine birden kurum ayırt etmeksizin galat olarak emekli aylığı denilmesi nedeniyle bu hataya düşülebiliyor. Yaşlılık aylığı derken bu noktada 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç ve 65 yaşından büyük vatandaşlarımıza bağlanan aylığın da yaşlılık aylığı olmadığını "65 yaş aylığı" olduğunu vurgulamış olalım ki bir başka
istifhama yol açmayalım. Oysa malûllük aylığı ayrı yaşlılık aylığı ayrı kavramlar ve ayrı haklardır.
Genelde yaşlılık aylığına emekli aylığı deniyor. Malûllük aylığı alana da malûlen emekli deniyor. 5335 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinde herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik ve yaşlılık aylığı alanların atanamayacağı kuruluşlar ve kadrolar hüküm altına alınmış olup, malûllük aylığı alanların yeniden atanamamasına ilişkin bir düzenleme bulunmuyor.
O nedenle içiniz rahat olsun, malûlen SSK aylığı alırken memur ve dolayısıyla 4/1-c sigortalısı olarak atanmanız mümkün bulunuyor.
EŞLER BİRBİRİNİN AYLIĞINI ALIR
Ali Bey, 30.11.1970 doğumlu olan eşim 01.06.1988'den beri SSK sigortalısı olarak çalışıyor. Halen 4 bin 289 gün SSK'dan, 256 gün de Bağ-Kur'dan olmak üzere toplam 4 bin 545 günü bulunuyor.
Doğum borçlanması yapma hakkımız var. Ben de SSK emeklisiyim. Eşler aynı kurumdan emekli olursa ve birinin vefatı halinde diğeri dul aylığı alabilir mi? Farklı kurum olması gerekiyorsa Bağ-Kur'dan emeklilik şartları nelerdir? (A.H.)
Sayın okurum, eşinizin emekli olacağı tarih 30.11.2015. O tarihe kadar doğum borçlanması ile emekli olabileceğiniz de doğrudur. Eşlerin birinin vefatı halinde cinsiyet ayrımı olmaksızın diğeri vefat edenin aylığını bağlatabilir. Dul aylığını ortadan kaldıran tek olay yeniden evlenmektir. Sigortalılıkların aynı veya farklı olmasının bu hakka bir etkisi yoktur.
İkisi SSK'da ikisi Bağ-Kur da olsa biri SSK biri Bağ-Kur da olsa eşler birbirinden aylık bağlatabilir.
Bağ-Kur'dan emekli olmasını tavsiye etmem.
Zira hem aylığı bir miktar daha düşük olur hem de emekliliği gecikir.
7 BİN 200 GÜN ŞART
Ayrıca eşinizin 01.06.2002 tarihine kadar 7 bin 200 günü doldurmasına kalan süreye göre belirlenecek yaşı dolduruncaya kadar en az 7 bin 200 günü tamamlaması ve son yedi yıl içinde Bağ-Kur çoğunluğunu sağlaması gerekir.
Hizmet dökümünüzü göremediğimden eşinizin 01.06.1-01.06.2002 tarihleri arasında kaç günü olduğunu bilme mümkün değil ve bu nedenle emeklilik yaşını söyleyemiyorum.
Bağ-Kur'dan 5 bin 400 günle yaştan emekliliği ise 56 yaşını dolduracağı 2026 yılından önce mümkün olmaz.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?