Askerden dönen çalışanını işe almayan tazminat öder mi?
Askere gitmek için ayrıldığı işyerine dönüşte yeniden başvuran işçinin işveren tarafından işe alınması gerekiyor. Eğer işveren buna rağmen almazsa, işçiye üç aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda. İşte ayrıntılar...
ERKEKLERİN iş hayatında karşılarına çıkan en önemli konulardan biri askerlik. İşte bu konuda bilinmesi gerekenler... Askerlik görevini yerine getirmek için işinden istifa eden işçiler kıdem tazminatına hak kazanır. Dolayısıyla askere giden işçi eğer 5 yıldır aynı işyerinde çalışıyorsa 5 aylık brüt ücreti tutarındaki tazminatını alarak askere gidebilir. Diğer yandan askerlik nedeniyle işinden istifa edecek işçilerin en az 1 yıldır aynı işverene bağlı olarak çalışıyor olmaları gerekiyor. 6 ay çalışan bir işçinin ise kıdem tazminatı hakkı olmaz. İşverenler işçilerine kıdem tazminatını askere giderken ödemeyip, gelince yeniden işe alabilirler.
YILLIK İZİNDE DURUM FARKLI
Bu durumda işçi askerden döndüğünde yeniden işine devam eder ve kıdem süresi bir bütün olarak hesaplanır. Yani askere gitmeden önce 6 ay, askerden döndükten sonra 1.5 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışan işçi kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrıldığında toplam 2 yıllık kıdemi üzerinden 2 brüt ücret kadar tazminata hak kazanır. Askere gitmeden önce kıdem tazminatını alan ve askerlik dönüşü yeniden aynı şirkette çalışmaya başlayan işçinin yıllık izin süresinin hesabı ise işçinin bütün kıdemi birlikte düşünülerek yapılmalıdır. Örneğin askerden önce 2 yıl, askerden sonra da 4 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışan işçiye toplam 20 gün izin verilmesi gerekmektedir.
Eğer eski pozisyonu dolduysa...
Askere gitmek için ayrıldığı işyerine askerden döndükten sonra yeniden başvuran işçinin işveren tarafından işe alınması gerekmektedir. İşveren kendisine bu taleple başvuran işçileri eski işlerine veya benzer işlere boş yer olması halinde hemen, eğer o tarihte bu nitelikte bir iş yoksa boşalacak ilk pozisyona başka isteklileri tercih ederek almak zorundadır. Bu şartların varlığına rağmen işveren askerden dönen işçisini işe almazsa işçisine 3 aylık ücreti tutarında tazminat ödemek zorundadır.
İşsizlik maaşını asker dönüşü alabilir
ASKERLİK nedeniyle işinden ayrılan işçiler prim ödeme koşullarını sağlamaları halinde işsizlik maaşı alabilirler. Yani askere gitmeden önce son 3 yıl içerisinde son 120 günü kesintisiz olmak üzere 600 gün prim ödemiş kişiler işsizlik maaşı alabilirler. Ancak askerlik nedeniyle işinden ayrılan kişiler, işsizlik maaşını askere giderken değil, askerden döndükten sonra alırlar. Dolayısıyla bu kişiler işsizlik maaşı alabilmek için askerden döndükten sonra İŞKUR'a başvurmalılar.
İki ayda başvuru yapmazsa hakkı yanar
İşçinin işverenin kendisini askerden döndükten sonra işe almaması nedeniyle tazminat alabilmesi için işverene askerden döndükten sonra 2 ay içerisinde başvuru yapması gerekmektedir. Bu süreyi geçiren işçiyi işveren işe almasa dahi tazminat ödemek zorunda kalmaz. Bu nedenle askerden döndükten sonra tekrar aynı işyerinde çalışmak isteyen işçiler işverenlerine bir an önce başvurmalılar ve bu başvuruyu ileride ispat edebilmeliler.
1 SORU 1 CEVAP
Doğum borçlanması sadece günü tamamlar
SORU: 24.09.1972 doğumluyum 7.173 gün sigorta prim ödeme gün sayım var. 1987'den 1989'a kadar stajyer olarak çalıştım. 2004'ten 2009'a gün boşluğum var çalışmadım. Yazınızda doğum borçlanması açıklamasına göre ikinci oğlum 2004 yılı doğumlu, 2 yıl borçlanma yaparak emekli olabilir miyim? (Nurcan Çelik)
CEVAP: Doğum borçlanması sigortalılık tarihini öne çekmez yalnızca prim günü eksikliğinin tamamlanmasını sağlar. Yani eğer emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısını tamamlayamamış durumda olsaydınız bu günleri her bir doğum için 720 gün borçlanarak tamamlayabilirdiniz. Ancak sizin gün eksiğiniz bulunmuyor. Bu nedenle doğum borçlanması yapmanıza ihtiyacınız yok. Eğer stajyerlik dönemi sonrasında sigorta girişiniz olmasaydı, yani 2004 öncesi sigorta girişiniz olmasaydı, 2004'teki doğumu borçlanarak sigorta girişinizi çekebilirdiniz. Bu nedenle sigortalılık süresi ve yaş şartını sağladığınızda emekli olabilirsiniz.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?