Prim borcu olanlara sağlık hizmetleri formülü
Okurlarımızdan Murat Bey ufak bir ayakkabı imalathanesinin olduğunu, yaklaşık beş yıldır Bağ-Kur'lu olduğunu, ancak son 6 aydır prim borcunu ödeyemediğini, bu sebeple de hastaneye gidince tedavi olamadığını söylüyor ve ne yapması gerektiğini soruyor.
Murat Bey, ne yazık ki SGK bazı durumlarda borcu olan sigortalıların sağlık giderlerini karşılamıyor. Bunlardan birisi de 4/b kapsamındaki (eski tabirle Bağ-Kur'lu) sigortalılar. Yani sizin gibi işyeri sahibi olanlar. Bunun dışında gelir testine tabi tutulup GSS primi ödemek zorunda olanlar ile isteğe bağlı sigortalılar da aynı durumdalar.
Sosyal güvenlik mevzuatımıza göre 4/b sigortalıları ve gelir testine tabi tutulmuş genel sağlık sigortalıları hastaneye başvurdukları tarihte 60 günden fazla prim borcu varsa sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlar. Dolayısıyla da tüm masrafları ceplerinden karşılamak zorunda kalıyorlar.
Borcu taksitlendirin
Ancak borcunuz olsa dahi sağlık hizmetlerinden faydalanmanız mümkün. Bunun için bir yol var. SGK'ya olan borcunuzu 6183 sayılı Kanun'a göre taksitlendirirseniz sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Taksitlerinizi düzenli şekilde ödediğiniz sürece de hastaneye gitmeye devam edebilirsiniz.
Prim borcunuzu 6183 sayılı Kanuna göre taksitlendirebilmeniz için SGK il müdürlüğüne borcu ödeme açısından zor durumda olduğunuzu gösterir belge ile başvurmanız gerekiyor. Borç tutarınız 50 bin TL'nin altında olduğu için teminat göstermenize de gerek yok. Başvurunuz kabul edilirse borcunuzu 36 aya kadar taksitle ödemeniz mümkün. Ayrıca bu süre zarfında her ay için SGK'ya tecil faizi ödemeniz gerekecek.
Doğum yardımı için nereye başvurulmalı?
Soru: Mehmet Bey, ben özel bir firmada işçi olarak çalışıyorum, eşim ise ev hanımı. Eşim geçen hafta 18 Mayıs Pazartesi günü doğum yaptı. Önceki yazılarınızdan doğum yardımı alma hakkımız olduğunu öğrenmiştik. Ama bu parayı almak için nereye başvuracağımızı bilmiyoruz. Bunun için nereye başvurmalıyız? (Doğan F.)
Cevap: Doğan Bey; 15 Mayıs ve sonrasında doğum yapanların doğum yardımından faydalanması mümkün. Dolayısıyla siz de doğacak birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki çocuklar için ise 600 TL doğum yardımı alabileceksiniz. Doğum yardımı alabilmek için bulunduğunuz şehirdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvurmanız gerekiyor. Doğum yardımını anne alacak. Başvuruyu anne veya anne adına siz yapabileceğiniz gibi iadeli taahhütlü posta veya kargo ile de yapabilirsiniz.
İstifa eden memurun yeşil pasaportu iptal olmaz
Soru: Ben 2013 yılında birinci derece memurken memuriyetten istifa ettim. İstifa etmeden önce yeşil pasaportum vardı. Mehmet Bey, benim yeşil pasaport hakkım devam ediyor mu? (Salih D.)
Cevap: Salih Bey, memuriyetten istifa etmeniz halinde yeşil pasaport hakkınız ortadan kalkmamakta. Mevcut yeşil pasaportunuzu da geçerlilik tarihine kadar kullanabilirsiniz. Pasaport Kanunu'nun 14. maddesine göre, yeşil pasaport (yani hususi damgalı pasaport), TBMM eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına veriliyor.
Ailenin de hakkı var
Bunlardan emeklilik veya çekilme (istifa) sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da yeşil pasaport veriliyor. Ayrıca yeşil pasaport hakkından eşinizin ve öğrenci olan, 25 yaşını geçmemiş ve çalışmayan çocuklarınızın da faydalanması mümkün. Mehmet Bulut
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?