Son torba kanunda doğum borçlanması konusunda bir düzenleme var mı?
Soru: Sadettin Bey, son torba kanunda doğum borçlanması konusunda bir düzenleme var mı? Ben önce doğum yapıp sonra çalışmaya başlayan annelerdenim. Kimi haberlere göre bize de borçlanma hakkı verilmiş. Fakat bu konuda net bir bilgimiz yok. Eğer şu ana kadar yapılmadıysa seçim sonrasında böyle bir düzenleme olabilir mi? Necla K.
Cevap: Değerli okurum, önce çalışıp sonra doğum yapan annelere borçlanma hakkı varken, önce doğum yapıp sonra çalışmaya başlamış anneler için doğum borçlanması hakkı yok. Son torba kanunlarda da bu yönde bir düzenleme yer almadı. Seçimden sonra olup olmayacağı ise sandıktan çıkacak tabloya bağlı. Mevcut hükümetin anneler için böyle bir vaadi yokken kimi muhalefet partilerinin seçim beyannamelerinde sizler için borçlanma hakkı yer alıyor. Fakat kim yönetime gelirse gelsin, anneler arasındaki bu ayrımcılığın sona ermesi gerekiyor.
SGK genelgesi sorunu çözdü
Soru: Sadettin Bey, eşim için 1999 yılından 2009 yılına kadar isteğe bağlı SSK primi ödedim.11.02.2012 tarihinden itibaren de 1142 gün isteğe bağlı Bag-Kur primi ödedim. Bu arada 2013 ve 2014 yılları yaz aylarında, bir işyerinde çalışması sebebiyle kısmi süreli sigorta yapıldı. SGK, bu durumu hizmet çakışması saydı ve eşimin Bağ-Kur prim ödemelerinden 906 günü sildi. Normal şartlarda 2021 yılında emekliliği hak ediyordu. Prim silinmesi sebebiyle süre uzuyor. Kısacası 906 gün için SGK’yı mahkemeye vererek bu günleri saydırabilir miyim? Rıza U.
Cevap: Değerli okurum, bir kişinin hem SSK hem de Bağ-Kur kapsamında prim ödemesine hizmet çakışması diyoruz. Eşiniz gibi binlerce kişinin Bağ-Kur primleri hizmet çakışması gerekçesiyle SGK tarafından iptal ediliyordu. Yani normalde Bağ-Kur sigortalısı olan kişi eğer ay içerisinde birkaç gün dahi SSK’lı çalışmışsa, Bağ-Kur günlerinin tamamı geçersiz sayılıyordu. Fakat geçen yıl çıkarılan 2014/5 sayılı SGK genelgesi ile bu sorun çözüldü. 28 Şubat 2014 tarihi itibariyle, hizmet çakışmalarında sadece çakışan süreler iptal ediliyor, geri kalan günlerdeki Bağ-Kur primleri geçerli sayılıyor. Yine aynı genelgede yer alan hüküm gereği, 28.02.2014 öncesinde Bağ-Kur hizmetleri iptal edilenlerin çakışmayan süreleri geçerli sayılıyor. Buna göre eşiniz de 2014/5 sayılı genelgeyi dayanak göstererek SGK’ya başvurursa, iptal edilen 906 günün büyük kısmını geri kazanmış olur.
İkramiye hakkınız saklı
Soru: Sadettin Bey, ben emniyet mensubuyum. Hakkımda meslekten ihraç talebiyle soruşturma açıldı. Hizmet süremi doldurdum ancak yaştan emekliliği yıl sonunda hak ediyorum. Fakat bu arada meslekten ihraç kararı çıkabilir. Eğer emeklilik tarihimden önce meslekten ihraç kararı çıkarsa, emekli maaşı veya ikramiye açısından hak kaybım olur mu? Meslekten ihraç kararı çıkmadan önce istifa edersem veya yaşı beklemek kaydıyla emekliliğimi istersem emekli ikramiyemi alabilir miyim? Nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz. H.C.
Cevap: Değerli okurum, dilerseniz şimdi istifa ederek emeklilik tarihinizi bekleyebilir, dilerseniz ihraç kararından sonra emekli olabilirsiniz. Her iki durumda da ikramiye ve emekli aylığınıza herhangi bir zarar gelmez. Fakat eğer istifa ederseniz, emekli aylığı alacağınız tarihe kadar başka bir statüde (SSK, Bağ-Kur) çalışmamanız daha iyi olur. Bu arada ihraç kararı sonrasında SGK tarafından ikramiye ödenmesinde sorun olursa, dava yoluyla da ikramiyenizi alabilirsiniz.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?