Meslekten ihraç kararı emekliliğe zarar verir mi?
Memuriyetten çıkarılmak emekliliğe zarar vermez...
Emniyet mensubuyum, hakkımda meslekten ihraç talebiyle disiplin soruşturması açıldı. Hizmet süremi doldurdum, ancak yaştan emekliliği Ekim 2015’de hak ediyorum. Meslekten ihraç kararı Ekim’e kadar çıkabilir. Bu zamana kadar beklersem ve bu süre içinde meslekten ihraç kararı çıkarsa emeklilik haklarım kayba uğrar mı? Meslekten ihraç kararı çıkmadan önce istifa edersem veya yaşı beklemek kaydıyla emekliliğimi istersem emekli ikramiyemi alabilir miyim? (İsmi saklı)
Sayın okurum, 5434 sayılı Kanun’un 89’uncu maddesinde şöyle denmektedir:
“Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici 4’üncü maddesi kapsamında geçenlerden emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarın bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir.
Birinci fıkra kapsamına girmemekle birlikte, bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesi kapsamında hizmeti bulunanlardan mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’un 8’inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden emeklilik, yaşlılık ya da malullük aylığı bağlananlara ise; bu Kanun veya 5510 sayılı Kanun’un geçici 4’üncü maddesi hükümlerine tabi olarak bu Kanun’a tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda geçen çalışmalarının,
İKRAMİYENİZİ ALIRSINIZ
25/8/1971 tarihli ve 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesinde belirtilen kıdem tazminatına hak kazanma şartlarına uygun olarak sona ermiş olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenir.”
Hizmet süresini doldurduğunuzu, emeklilik yaşınızı Ekim 2015’te dolduracağınızı belirttiğinize göre Ekim 2015’ten önce ihraç edilmeniz halinde sadece fiili hizmet zammını daha az almış olacağınızdan emeklilik tarihinizi en fazla birkaç hafta öteleyebilir. Emekli aylığının miktarı bakımından da hesaba değer bir fark olmaz.
İkramiye konusuna gelince meslekten ihraç konunuz parasal bir zimmet konusu değilse, yani sonuçta devlete karşı parasal bir borcunuz doğmayacaksa meslekten çıkarılmış olmanız ikramiyenizi almanıza engel olmaz. Bununla birlikte meslekten çıkarılmanız halinde Emekli Sandığı’ndan emeklilik tarihine kadar SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışmamanızı öneririm.
Zira bu durumda Hizmet Birleştirme Kanunu uygulanacağından ikramiye ödenmesi bakımından 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesine belirtilen şartlar aranacak olup bu nedenle işten atılmadan dolayı ikramiye ödemesinde sıkıntı yaşarsınız.
SGK'NIN YORUMU HATALI
Yasa böyle olmakla birlikte SGK bu konuda hatalı yorumla hizmet birleştirme uygulanmayacak olanlara da meslekten veya memuriyetten çıkarılma halinde ikramiye ödemiyor. Ancak açılacak idari dava ile ikramiyenizi alırsınız. Şayet memuriyetten çıkarılmadan önce istifa ederek ayrılırsanız sonrasında SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak çalışsanız dahi ikramiyenizi sorunsuz alırsınız.
SGK Haberleri
- '5 bin tıp öğrencisi aile hekimliğine kazandırılacak'
- 'Bana hizmet edeceksin' diyen kadına nafaka iptali!
- 'Hekime gelenin bel ölçüsü kaydedilecek!'
- 'Her öksüz çocuğa ayda 100 lira'
- 'Kredi kartı borcunun ödenmesi nafaka anlamına gelmez'
- 'Muayene katılım payı kaldırılmayacak'
- 'Yoksulluk nafakası verilmelidir ama bu bir ömür boyu olmaz'
- "e-Devlet’te Engel Yok Projesi" hayata geçirildi
- 1 gün bile çalışan tazminat alacak
- 1 Ocak'ta doğum borçlanması %30 zamlı olacak
- 1 TL yüzünden emeklilikten olmayın
- 1 yıl içinde başvurmayan malullük aylığını alamıyor
- 1 yıl sürmeden boşanma davası açılabilir mi?
- 1.6 milyon mezun genci gelir testi sınavı bekliyor
- 10 milyon emekliye müjde!
- 10 Soruda Evlenme Yardımı (Çeyiz Parası İle İlgili Bilinmesi Gerekenler)
- 10.4 milyon emekli bankaların gözdesi
- 100 Lira Asgari Ücret Desteğinden Kimler Faydalanacak?
- 100 lira seyyanen zammın tamamını tüm emekliler alabilecek mi?
- 100 TL ilave ek ödeme ne zaman kesilir?
- 104 iş yerinde emzirme odası ve kreş yok
- 112 çağrı merkezi 24 saat görev başında
- 112 çalışanlarına nakdi yemek yardımı verilecek
- 112 hattını gereksiz arayanlara ne kadar para cezası veriliyor?
- 12 Aydan Fazla Prim Borcu Bulunanların Sigortalılıklarının Durdurulmasına İlişkin Duyuru
- 15 yıl 3600 gün çalışan herkes tazminat alamaz
- 18 Yaş Öncesi Sigorta Girişinin Emekliliğe Etkisi Nedir?
- 18 Yaşından Küçük Çocuklar Hakkında Genel Sağlık Sigortası Nasıl Uygulanır?
- 2002-2015 yılları arasında emekli maaşları ve artış oranları
- 2008 sonrası girişliler, SSK'lı hizmetini birleştirince emeklilik kesintisi artar mı?