Doğum yardımı kimlere ödenmez?



Aile Bakanı Ayşenur İslam, doğum yardımında valilikleri uyararak; "Doğum yardımı istisna yoksa anneye yapılır. Ancak başvuru anne adına baba tarafından da yapılabilir." dedi.

Doğum yardımı uygulamasını 15 Mayıs'tan itibaren başlatan hükümet, sistemin sorunsuz işlemesi için de tedbir alıyor.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, başvuruyu yapan baba olsa da, paranın anneye verilmesi gerektiği uyarısında bulundu.Doğum yardımı için başvuruların sadece Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ve sosyal hizmet merkezleriyle sınırlı tutulmaması da kararlaştırıldı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları da dilekçeleri kabul edebilecek. Bakan İslam, 81 il valiliği ve kaymakamlıklara gönderdiği yazıda, şu uyarıları yaptı;

15 mayıs öncesine yok

- Doğum yardımı, annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılmaktadır.Ancak başvurular anne adına baba ya da kanuni temsilci tarafından da yapılabilmektedir.

- Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez.Ancak yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde, bu tarihten önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.

Ne kadar ödeniyor?

Uygulamaya göre, 15 Mayıs 2015'ten sonra doğan canlı birinci çocuk için 300 TL ödeniyor.İkinci çocuk için miktar 400 TL'ye çıkıyor. Üçüncü ve sonraki çocukları doğuranlara 600 TL doğum yardımı veriliyor.
SGK Haberleri