Sigortalı ve Bağ-Kur'lularla İlgili En Fazla Merak Edilenler



Sigortalı (4-a) ve Bağ-Kur'luların (4-b) sıkça sorduğu 33 soru ve cevabını okuyucularımızın istifadesine sunuyoruz.İşte Sigortalı ve Bağ-Kur'lulara ilişkin soru ve cevaplar...

SİGORTA VE BAĞKURLULARA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR

1- BAĞ-KUR emeklisiyim. SSK Emeklisi iken ölen eşimin aylığından faydalanabilir miyim?

BAĞ-KUR emeklisi olmanız, vefat eden SSK emeklisi eşinizden dul aylığı almanıza engel değildir.

2- Hem eşimden hem de babamdan aylığa hak kazandım. Her iki aylığı da alabilir miyim?

Hem eşinden, hem de anne veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da anne veya babasından aylık bağlanabilir.

3- 5510 sayılı Kanuna göre SSK çalışanlarının malülen emekli olma şartı nedir?

Malül aylığı bağlanabilmesi için öncelikle sigortalıların malül sayılmaları gerekmektedir.Yeni Kanunda, malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu;
*En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün,
*Sigortalının, başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise; belli bir sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır.

4- SSK'lıların ölüm sigortasından yararlanma şartı nedir?

Yeni düzenleme ile ölüm sigortasından aylığa hak kazanma koşulu; en az 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmış ancak SSK'lılar için borçlanma süreleri hariç, 5 yıl sigortalılık süresi ile toplam 900 gün prim ödeme gün sayısı olarak düzenlenmiştir.

5- Eşimden SSK'dan dul aylığı alıyorum. SSK emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Hem eşinden, hem de anne veya babasından ölüm aylığına hak kazananlara, tercihine göre eşinden ya da anne veya babasından aylık bağlanabilir.
6- 4/a sigortalılarının borçlanma süreleri aylık hesabında dikkate alınır mı?

Sigortalılığın başlangıç tarihinden önce veya sonra geçen borçlanma süreleri, prime esas kazanç olarak değerlendirilerek aylık hesabında dikkate alınmaktadır.

7- Bir yıl içinde toplam 30 gün SSK prim ödemem var. İşten ayrılmam halinde sağlık hizmetlerinden ne kadar süre ile faydalanabilirim?

5510 sayılı Kanuna göre hastalık ve analık hükümlerinin uygulanmasında, sigortalılık niteliği; ödenen primin ilişkin olduğu günü takip 10. günden başlanarak yitirilmiş sayılır.

8- Bir iş yerinde 90 günden beri 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışıyorum. Eşim ve çocuklarım sağlık hak sahipliğimden ne zaman faydalanabilirler?

5510 sayılı Kanuna göre; sigortalılığınızın başladığı tarihten itibaren, adınıza 30 gün prim yatırılmış olması şartıyla, eş ve çocuklarınız sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bunun için eşinizin ve çocuklarınızın TC kimlik numaralarıyla birlikte, en yakın SGK İl Müdürlüğüne müracaat ederek aktivasyon işlemini yaptırmanız gerekmektedir.

9- İsteğe bağlı sigortalı oldum. Sağlık hizmetlerinden ne zaman faydalanabilirim?

5510 sayılı Kanuna göre, isteğe bağlı sigortalı olduğunuz tarihten sonra 30 gün priminizin olması, prim ve prime ilişkin herhangi bir borcunuzun olmaması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

10- İsteğe bağlı sigortalı olanlar 5510 sayılı Kanundan sonra sağlık hak sahipliğinden ne şekilde yararlanacaklar?

01.10.2008 tarihinden itibaren isteğe bağlı sigortalılar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır. Başka dosyadan aldıkları sağlık yardımı varsa kesilir.
Kendi dosyalarından aktivasyon işlemi yapılır.

11- Sigortalının anne ve babasının, sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmesi için gerekli olan şartlar nelerdir?

Sigortalının anne ve babasının, sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmesi için gerekli olan şartlar şunlardır;

1-Aylık ve gelirinin olmaması,
2-Asgari ücretin, vergi ve sigorta primi düşüldükten sonra kalan net tutarından az gelirinin olması,
3-Diğer çocuklarından sağlık yardımı almaması.

12- 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalılarının malül çocukları sağlık yardımlarından yararlanabilirler mi?

Genel sağlık sigortalısının, yaşına bakılmaksızın çalışma gücünü en az %60 oranında yitirdiği Kurum Sağlık Kurulu tarafından tespit edilen evli olmayan çocukları sağlık yardımlarından yararlanabilirler.

YASAL DAYANAK: Genel Sağlık Sigortası İşlemleri Yönetmeliği 7.Madde.

13- 5510 sayılı Kanuna göre bakmakla yükümlü olunan malül erkek çocuklar, evlenmeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler mi?

Bakmakla yükümlü olunan malül erkek çocuklar evlenmeleri halinde sağlık hizmetlerinden yararlanamazlar.

YASAL DAYANAK: 5510 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesi.

14- 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları prim borçlarının olması halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler mi?

4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için sağlık hizmeti sunucularına başvurduğu tarihte 60 günden fazla prim ve prime ilişkin her türlü borcunun bulunmaması gerekmektedir.

15- 5510 sayılı Kanuna göre avukatlar hangi kapsamda değerlendirilmekte, kendileri ile eş ve çocuklarının sağlık aktivasyon işlemleri nerelerde yapılmaktadır?

Avukatlar, 5510 sayılı Kanuna göre 4/b kapsamında değerlendirilmektedirler. Kendileri ile eş ve çocuklarının sağlık aktivasyon işlemleri, müracaat etmeleri halinde bağlı bulundukları ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.

16- Kurumunuz sigortalılarının 25 yaşını doldurmuş kız çocukları sağlık hak sahipliğinden ne şekilde faydalandırılır?

Yeni düzenleme ile sağlık sigortası bakımından bakmakla yükümlü olunan kız çocukları 25 yaşından sonra da sağlık yardımlarından faydalanmaktadır.

17- Annem ve babam sigortalı olarak çalışıyor. Hangisinin sağlık hak sahipliğinden faydalanabilirim?

Anne ve babanızın her ikisinin de sigortalı olması halinde herhangi birisinin sağlık hak sahipliğinden faydalanabilirsiniz.

18- 2925 sayılı Kanuna göre kadın tarım sigortalısıyım. Eşim sağlık hak sahipliğimden faydalanabilir mi?

Bu Kanuna göre; sigortalı kadının sigortalı olmayan eşi sağlık hak sahipliğinden faydalanabilmektedir.

19- Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken 15.02.2009 tarihinde vefat etti.4000 gün prim ödenmiş.Ancak Genel Sağlık Sigortası prim borcu var.Biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?

4(b) BAĞ-KUR sigortalılarının hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için; ölen sigortalının Genel Sağlık Sigortası primi dahil, kendi sigortalılığından dolayı prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması veya ödenmesi şarttır.

20- 4/a (SSK) sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Kız çocuklarına aylık bağlanabilmesi için; sigortalı olarak çalışmamaları ve herhangi bir yerden aylık almamaları gerekmektedir. 4/a sigortalısı olmanız nedeniyle babanızdan dolayı yetim aylığı bağlanması mümkün değildir.

21- BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti. Ölüm aylığı alabilir miyim?

Dul eşe aylık bağlanabilmesi için; ölüm tarihinde sigortalı ile Medeni Kanuna uygun olarak evlilik ilişkisinin bulunması gereklidir. Eşlerin, dini nikahla evlenmiş olması ya da birlikte yaşamaları, hak sahibi olma niteliği kazandırmaz.

22- BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum. Aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?

Her iki aylığı birlikte almanız mümkün değildir. Tercih ettiğiniz dosyadan aylık talebinde bulunabilirsiniz.

23- Annem SSK'dan, babam ise BAĞ-KUR'dan emekli aylığı alıyorlar. Ben ise tarım sigortalısıyım. Annem ve babamın vefat etmeleri halinde her ikisinden de maaş alabilir miyim?

Tarım sigortasına tabi olduğunuzdan, anne ve babanızın vefatı halinde tarafınıza yetim aylığı bağlanması mümkün değildir.

24- İsteğe bağlı emekli maaşı alan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Kız çocuklarına BAĞ-KUR'dan yetim aylığı bağlanabilmesi için; herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmaması ve kurumdan aylık almaması gerekmektedir.

25- BAĞ-KUR emeklisi eşim vefat etti. Benim hiç bir yerden gelirim yok. Tarafıma aylık bağlanması için istenilen belgeler nelerdir?

Eşinizin vefat tarihini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği, beyan taahhüt belgesi ve 2 adet fotoğraf ile birlikte bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.

26- BAĞ-KUR'luların ölüm sigortasından yararlanma şartı nedir?

Yeni düzenleme ile ölüm sigortasından aylığa hak kazanma koşulu; en az 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır.

27- BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?

Dul eşlerin çalışmaları veya isteğe bağlı sigortalı olmaları ya da kendi çalışmalarından dolayı gelir/aylık almaları eşlerinden dolayı ölüm sigortasından aylık almalarına engel değildir.

28- BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?

5510 sayılı Kanun kapsamında (5510 sayılı Kanunun 5. maddesinin (a),(b) ve (e) bentleri hariç) veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklara ölüm sigortasından aylık bağlanmaktadır. Buna göre isteğe bağlı sigortalılık çalışma olarak değerlendirilmediğinden, isteğe bağlı sigortalı olan çocuklara Kanunda belirtilen diğer koşulların da yerine gelmesi halinde ölüm sigortasından gelir/aylık bağlanır. Ancak bu sigortalılıkları sonucu kendilerine gelir/aylık bağlanması halinde aldıkları yetim aylıkları kesilir.

29- BAĞ-KUR emeklisi eşim vefat etti. Benim hiç bir yerden gelirim yok. Tarafıma aylık bağlanması için istenilen belgeler nelerdir?

Eşinizin vefat tarihini gösterir vukuatlı nüfus kayıt örneği, beyan taahhüt belgesi ve 2 adet fotoğraf ile birlikte bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.

30- BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum. Aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?

Her iki aylığı birlikte almanız mümkün değildir. Tercih ettiğiniz dosyadan aylık talebinde bulunabilirsiniz.

31- İsteğe bağlı emekli maaşı alan bekar bir bayanım. BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?

Kız çocuklarına BAĞ-KUR'dan yetim aylığı bağlanabilmesi için; herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışmaması ve kurumdan aylık almaması gerekmektedir.

32- Annem SSK'dan, babam ise BAĞ-KUR'dan emekli aylığı alıyorlar. Ben ise tarım sigortalısıyım. Annem ve babamın vefat etmeleri halinde her ikisinden de maaş alabilir miyim?

Tarım sigortasına tabi olduğunuzdan, anne ve babanızın vefatı halinde tarafınıza yetim aylığı bağlanması mümkün değildir.

33- Annem, BAĞ-KUR emeklisi iken vefat etti. Ben reddi miras davası açtım. Bu durumda BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alabilir miyim?

Reddi miras davası açmanız, aylık almanıza engel değildir.
SGK Haberleri