Öfke kontrolü nasıl sağlanır?



Aşırı öfke durumunda bireyler ne yapacaklarını bilemez ya da olmadık davranışlarda bulunabilir. Uygulayacağınız birkaç yöntemle öfke kontrolünde size yardımcı olabilir...

Aşırı sinirlilik halinde bireylerin önünde iki seçenek var. İlk olarak zor olan sakince cevap verip konuyu halletmeye çalışmak ya da kızgınlıkla karşılık verip durumun daha da kötüleşmesine sebep olmak.

Bu noktada kritik olan konu tepki vermeden önce duruma bir adım uzaktan bilmek olacaktır.

Karşınızdaki kişi sözlerinizden önce vücut dilinize, mimiklerinize ve ses tonunuza dikkat ediyor. Sinirle aşırı sözler söylemek karşınızdaki kişinin savunma pozisyonuna geçmesine ve söylediklerinizi dinlemek yerine kendini kapatmasına sebep olabilir.

Üzüldüğünüz veya sinirlendiğiniz zaman karşıdakine derdinizi anlatmak için illa öfkelenmenize gerek yok. Sizi üzen ya da kızdıran durumu anlatmanız, sakin kalmanız karşıdakiyle sağlıklı iletişim kurmanızı sağlar.

Üzüldüğünüz zaman intikam almak anlık olarak iyi hissettirse de kızgınlığınız geçtiğinde uzun vadede kendinizi kötü hissetmenize sebep olur.

Yukarıdaki önerileri gözden geçirdikten sonra, ne söylemek istediğinizi düşünmeye başlayabilirsiniz;

1. Bir not kağıdına olayı olduğu gibi yazın. Gerçeklere odaklanmaya çalışın.

2. Olayla ilgili düşüncelerinizi açıkça yazın. İki insan aynı olayı tamamen farklı biçimde yorumlayabilir. Algı ve gerçek çoğu zaman örtüşmüyor. O yüzden gerçekleri ne kadar çarpıttığınıza dikkat edin. Abarttığınız noktalara odaklanırsanız öfkenizi dindirebilirsiniz.

3. Gözünüzü kapatıp olayla ilgili çevre faktörlerinden sıyrılıp gerçekten nasıl hissettiğinizi düşünmeye çalışın. Öfke anı genelde daha derinde yatan duyguların bastırılması halidir. Kendinize sorun, “Beni rahatsız eden asıl şey ne?” Kendi içinizdeki gerçekle yüzleşin.

4. Biraz da empati yapma yapmakta fayda var. Öfke anında sadece kendi isteklerimize odaklanırız. Bir an kendinize karşınızdaki kişinin yerine koyun. Sizi öfkelendirecek davranışları neden yapmış olabilir? Sadece mutsuz insanlar başkalarını üzerler. Bu yaptıklarını haklı çıkarmak değil, onları anlamak için önemlidir. Karşınızdaki kişiyi yargılamadan anlamaya çalışmak aranızda güçlü bir köprü kurar.

5. Son olarak karşınızdaki ile neden iletişim kurmak istiyorsunuz onu sorgulayın. Konuşmaktaki amacınız ne ve bu konuşmayla nereye varmaya çalışıyorsunuz? Bunu durumu iyileştirmek, herkesi sakinleştirmek ve tartışmayı bitirmek için mi yapıyorsunuz? Yoksa karşınızdaki kişinin hatasını yüzüne vurup skoru eşitlemeye mi çalışıyorsunuz? Çünkü ikincisi kavganın son bulmasını sağlamayacak, sadece durumu saran negatif enerjiyi yoğunlaştıracak. Asıl isteğinizin diğer insanları üzmek değil, kendi iç huzurunuza geri kavuşmak olduğunu fark edin.