Yanlış aile bildirimine dayalı hatalı aile yardımı ödeneği verilmesinde karar



Sayıştay Temyiz Kurulu, çalışan eş için sehven aile yardımı ödenmesinde harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin sorumluluklarının olmadığına karar verdi.

Bir belediyede yaşanan olayda, çalışanın verdiği aile bildirimi üzerine, çalıştığı halde çalışmadığı gösterilen eş için aile yardımı ödeneği verilmiştir. Sayıştay incelemeleri sonrasında, verilen bildirimin doğru olmadığı tespit etmiş ve tazmin kararı vermiştir. tazmin kararındaki miktarların bir kısmı tahsil edilmiştir. Ancak, emekli olan ile vefat eden personelden dolayı bir kısım tazmin miktarları tahsil edilememiştir. Sayıştay dairesi de bu kez, zararın, harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinden alınmasına karar vermiştir.

Harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri bu kararı temyiz etmiştir. Sayıştay Temyiz Kurulu yaptığı incelemede, harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerininin verilen aile bildirimini kontrol etme görevlerinin olmadığına karar vererek, zararın harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinin tahsiline karar veren daire kararını bozmuştur.

İŞTE SAYIŞTAY KARARI

Kamu İdaresi Türü : Belediyeler ve Bağlı İdareler
Yılı : 2011
Dairesi : 6
Dosya No : 38486
Tutanak No : 41293
Tutanak Tarihi : 29.12.2015
Kararın Konusu : Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar


Çalışan eş için aile yardımı ödeneği ödenmesi.

32 sayılı ilamın 4 üncü maddesinde, Çalışan eş için aile yardımı ödeneği ödenmesi suretiyle kamu zararına neden olunduğu gerekçesiyle toplam .....-TL'nin tazminine hükmolunmuştur.

Sorumlular temyiz dilekçesinde özetle; tespit edilen ...... TL kamu zararının ....... TL' si ilgililerden tahsil edilmiş olup tahsilatı yapılamayan ve 17.04.2013 tarih ve 32 nolu ilam ile harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlilerinden yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilen ...... TL'nin;

-......... TL' si 21.02.2012 tarih ve 2012/547 sayılı Encümen Kararı ile emekli olan eski işçi personel ....... e ait olduğunu,

-........ TL' nin ise 24.06.2012 tarihinde trafik kazası sonucu hayatını kaybeden ...... e ait olduğunu,

Eşlerinin çalışmadığına dair Aile Bildirimi veren ilgili personellerin beyanı esas olduğundan ve kurum olarak verilen beyanın doğruluğunu ispatlama yükümlülükleri bulunmadığından, kamu zararının Harcama Yetkilileri ve Gerçekleştirme Görevlilerinden değil de mevzuata uygun olmayan yanlış beyan veren emekli personel ve vefat eden personelin yasal varislerinden tahsil edilmesini, Harcama Yetkilileri ve Gerçekleştirme görevlileri adına çıkarılan kamu zararı hükmünün ortadan kaldırılmasını talep etmişlerdir.

Sayıştay Başsavcılığı; "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 maddesinde, evli bulunan Devlet memurlarına aile yardım ödeneği verileceği, bu yardımın, memurun her ne şekilde olursa osun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş için ödeneceği ifade edilmiştir.

Sayıştay Genel Kurulunun 14.06.2007 tarih ve 5189/1 sayılı kararında, Harcama Yetkililerinin, bütçeden yapılacak harcamalar konusunda 5018 sayılı Kanunda öngörülen harcama sürecinde tek ve tam yetkili olan, giderin yapılmasına karar vermekten ödeme aşamasına kadar tüm işlemleri emir ve talimatı çerçevesinde yürüten ve maiyetindekileri ve onların eylem ve işlemlerini gözetmek ve denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisinin, Sayıştay'a karşı hesap verme konusunda tam ve doğrudan sorumlu olduklarına karar verilmiştir.

Aynı Genel Kurul Kararında, ödeme emri belgesini düzenleyen sıfatıyla imzalayan gerçekleştirme görevlisinin, düzenlediği belge ile birlikte harcama sürecindeki diğer belgelerin doğruluğundan ve mevzuata uygunluğundan harcama yetkilisi ile birlikte sorumlu tutulması gerektiğine hükmedilmiştir.

Bu nedenlerle, yasal dayanağı bulunmayan temyiz talebinin reddedilerek Daire Kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir." Şeklinde görüş belirtmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Aile yardımı ödeneği" başlıklı 202 nci maddesinde; "Evli bulunan Devlet memurlarına aile yardımı ödeneği verilir. Bu yardım, memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ... ödenir." denilmektedir.

Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliği'nin "Sosyal yardımlar" başlıklı 11 inci maddesinde;

"Personele yapılacak sosyal yardım ödemelerinde, ödemenin çeşidine göre aşağıda belirtilen belgeler aranır.

b) Aile Yardımı: Aylıklarla birlikte ödenen bu yardım, personelin ilk işe girişinde alınacak Aile Yardımı Bildirimine (Örnek: 13 ) dayanılarak ödenir. Bu bildirim, personelin aile yardımından yararlanan eş veya çocuk durumunda meydana gelen değişiklikler ile yer değiştirme suretiyle atama halinde yenilenir. Bildirimler, ödeme belgesinin ilk nüshasına eklenir." denilmektedir.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun "Kamu zararı" başlıklı 71 inci maddesinde; "Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202 nci maddesi gereğince aile yardımı ödeneğinden faydalanmak isteyen Belediye personelinin, Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde öngörülen Aile Yardımı Bildirimini (Örnek: 13) vermesi gerekmektedir. Bildirimde yer alan bilgilerin doğruluğundan bildirimi verenler sorumludur. Gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisinin beyanda belirtilen bilgilerin doğruluğundan sorumlu tutulması mümkün değildir.

Ayrıca Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 71 inci maddesi gereğince kamu zararının oluşması için, kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması gerekmektedir. Gerçekleştirme görevlisi ve harcama yetkilisinin kasıt, kusur veya ihmallerinden söz edilmesi de mümkün değildir. Ancak idaresince gerçeğe aykırı beyanname verenlere yönelik disiplin işlemlerinin yürütülmesi gerekir.

Bu itibarla, 32 sayılı ilamın 4 üncü maddesiyle verilen tazmin hükmünün BOZULARAK yukarıda belirtilen hususların tekrar değerlendirilmesini teminen dosyanın hükmü veren daireye TEVDİİNE,

(Üye ..........'ın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 202 maddesinde, evli bulunan Devlet memurlarına aile yardım ödeneği verileceği, bu yardımın, memurun her ne şekilde olursa osun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eş için ödeneceği ifade edilmiştir.

Sayıştay Genel Kurulunun 14.06.2007 tarih ve 5189/1 sayılı kararında, Harcama Yetkililerinin, bütçeden yapılacak harcamalar konusunda 5018 sayılı Kanunda öngörülen harcama sürecinde tek ve tam yetkili olan, giderin yapılmasına karar vermekten ödeme aşamasına kadar tüm işlemleri emir ve talimatı çerçevesinde yürüten ve maiyetindekileri ve onların eylem ve işlemlerini gözetmek ve denetlemekle yükümlü olan harcama yetkilisinin, Sayıştay'a karşı hesap verme konusunda tam ve doğrudan sorumlu olduklarına karar verilmiştir.

Aynı Genel Kurul Kararında, ödeme emri belgesini düzenleyen sıfatıyla imzalayan gerçekleştirme görevlisinin, düzenlediği belge ile birlikte harcama sürecindeki diğer belgelerin doğruluğundan ve mevzuata uygunluğundan harcama yetkilisi ile birlikte sorumlu tutulması gerektiğine hükmedilmiştir. Bu nedenlerle tazmin hükmünün tasdikine karar verilmesi gerekir şeklindeki ayrışık görüşlerine karşı), Oyçokluğu ile,