30 yıl üzeri emeklilik ikramiyesinde emeklilerin ve mirasçıların merak ettikleri



Otuz yıl üzeri hizmet süresi olan emekliler için merak edilen soruları Avukat Özgür Balcı yanıtladı.

30 Yıl üzeri hizmet süresi olanlar, Dava açma süresini kaçıranlar ve Mirasçıların bilmesi gerekenler.

Anayasa Mahkemesi 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu md 89/4'te yer alan emeklilik ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı yönündeki hükmü 7 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak iptal etmiş; 30 yıl üzeri hizmeti bulunan emeklilerin bununla ilgili olarak Sgk başvuruların reddolması üzerine emekliler davalarını açmıştı. Son olarak da Danıştay 11. Dairesi 17/02/2016 tarihli ve 2016/223 E. 2016/583 K. Sayılı kararıyla ilk derece mahkemesi kararını onadı.

1) 30 Yıl üzeri hizmet süresi olup parasını alanlar var mı?

Geçen yıldan bu zamana kadar açılmış olan davalar emekli lehine sonuçlanmaktadır. Dava sonuçlandıktan sonra Sgk kesinleşmeyi beklemeden hemen ödemeyi yapmaktadır.30 yıl üzeri hizmet süresi olan emekliler paralarını almaktadırlar.

2) Hizmet süresi 30 yıldan fazla olan emeklinin ilk yapması gereken nedir?

Hak sahiplerinin ilk olarak Sgk'ya başvuru yapması gerekmektedir.

3) Sgk ne zaman cevap vermekte? Cevap vermezse izlenmesi gereken yol nedir?

Sgk en geç bir ay içerisinde cevap vermektedir. Cevap vermemesi de bir cevap olarak kabul edilir. Sgk 60 gün içerisinde cevap vermez ise bu Zımmi Red olarak değerlendirilir ve 61.gün dava açma süreleri başlamış olur.

4) Sgk'dan gelen cevabı emekli kişi önemsemedi ve dava açma süresini kaçırdı diyelim dava açma hakkı ortadan kalkmış olur mu?

Bu durumda biz müvekkillerim adına yeni başvuru yaptık. Yeni başvuru'ya karşı Sgk eski vermiş olduğu cevabı ilgi göstererek cevap verdi. Bizde yeni cevap için 60 günlük dava açma süresi yeni başladığı için bu süre içinde davamızı açtık.

5) 30 yıl üzeri hizmet süresi olan emeklilerin dava açmaları için zamanaşımı süresi var mı? Geriye dönük olarak kaç yılı emekliler talep edebilmektedir?

30 yıl üzeri hizmet süresi olan emeklilerin bu davalarında zamanaşımı süresi yok. Geriye dönük olarak herkes talep edebilmektedir.

6) Hizmet süresi 30 yıldan fazla olan emeklilerin mirasçılar yönünden bu davaların durumu nedir?

Anlaşılır olması açısından örnekle cevap vermek isterim. Örneğin emeklinin 45 yıl hizmet süresi var.30yıl üzerinden emekli olmuş ve vefat etmiş. Mirasçılar kalan 15 yıla karşılık gelen emeklilik ikramiyesi için geriye dönük olarak dava açabilirler.

7) Danıştay'ın yakın zamanda vermiş olduğu onama kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Danıştay 11.Dairesinin vermiş olduğu karar ile birlikte idare mahkemesinin kararını onamış oldu. Böylece 30 yıldan fazla hizmet süresine denk gelen emekli ikramiyesinin ödenmesine karar verdi. Sgk bu karar karşısında 15 gün içinde karar düzeltme talebinde bulunacaktır. Karar düzeltme talebi de reddedilirse kesinleşmiş olacak. Emekliler arasında şöyle bir düşünce vardı davayı kazandık kalan ikramiyemizi de aldık ancak Sgk bunları bizden geri alır mı? Hatta bazı müvekkiller arasında parasını bankada bekletenler dahi vardı. Danıştay'ın karar düzeltme talebini de reddetmesi durumda böyle bir sorun ortadan kalkmış olacak

8) 30 yıl üzeri hizmet süresi olan emekliler geriye dönük olarak faizini de geri alabiliyor mu?

Evet elbette alabilmekteler. Faiz başlangıç tarihi olarak Sgk'ya başvuru tarihinden itibaren yasal faiz işletilmektedir. 30 yıl üzeri hizmet süresi olan emeklilerin paralarını alırken faiziyle birlikte almaktadırlar.