Kıdem tazminatının tavanı nedir?



Başlığı okuyunca “Kıdem tazminatında tavan uygulaması var. Bu kadar kıdem tazminatı ödenmez. Olur mu? Böyle bir şey mevzuatta bunun yeri var mı?” diyebilirsiniz. Ancak tavan aşılarak daha çok kıdem tazminatı almak bazı şartlarla mümkün. Bilindiği üzere kıdem tazminatının hesaplanmasında bir tavan uygulaması var. Buna göre bir çalışan ne kadar çok ücret alırsa alsın bu çalışanın kıdem tazminatının hesaplanması kıdem tazminatının tavanı üzerinden yapılıyor.

Kıdem tazminatının tavanı

Kıdem tazminatının tavanı memur maşlarındaki artışla birlikte artıyor. 01.01.2016-30.06.2016 tarihleri arasında kıdem tazminatının tavanı 4 bin 092 lira 53 kuruş olarak uygulanacak.

Bir çalışan bir işyerinde 1 yıl çalışıp kıdem tazminatını hak edecek şekilde işten ayrılırsa alacağı kıdem tazminatı tutarı en fazla 4 bin 92 lira 53 kuruş olacak. Bir çalışanın tavan miktar ile hesap edilenden daha çok kıdem tazminatı alma durumu olabilir mi? Ben de bu soruyu konunun uzmanı İş Başmüfettişi Cevat Nevruz’a sordum.

Kısmi süreli çalışma avantajı

Sayın Nevruz kısmi süreli (part-time) çalışma ile bunun mümkün olabileceğini söyledi. Nevruz’a göre bir işçi kısmi süreli çalışma şeklinde farklı beş işverenin yanında aylık 4 bin 500 TL ücret ile bir yıl çalışıp da işten ayrılırsa alacağı kıdem tazminatının miktarı yaklaşık 20.462,65 TL olacak. Bu uygulamayı artırmak mümkün. Örneğin bir işçi kısmi süreli olarak farklı bir çok işyerinde çalışabilir. Sayın Nevruz’a göre kısmi süreli çalışmada tavan uygulaması her işyeri için ayrı hesap edileceğinden işçinin alacağı kıdem tazminatı da yüksek olacaktır.

Son günlerde kısmi çalışmayı yaygınlaştırmak için başta doğum yapanlar olmak üzere bir çok yasal düzenleme yapıldı. Kısmi çalışma sisteminin de görüldüğü üzere yararları var. Bizden söylemesi!