Hileli boşanan kadının maaşı kesilir mi?



Anayasa Mahkemesi’nin boşanıp eşiyle birlikte yaşayan kadınların yetim maaşlarının kesileceği kanun düzenlemesine vize vermesinin ardından bir karar daha çıktı. Yargıtay da SGK’ya “Hileli boşanan kadının maaşını kes, ödediğini geri al” diyerek son noktayı koydu.

UŞAK’ta, bir kadının babasından maaş almak için kocasından boşandığı fakat birlikte yaşadığı tespit edildi. Bunun üzerine kadının maaşı kesildi. Kadın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) maaş kesme işlemi ve ödeme kararının iptali için 1’inci İş Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, maaş kesme işleminin iptaline ve davacı kadının SGK’ya borcu olmadığına karar verdi. Yargıtay 21’inci Hukuk Dairesi, mahkemenin kararını oybirliği ile bozdu.

10 KARAR BOZULDU

Mahkeme, karara uymayıp 6 Kasım 2013’te ilk kararında direndi. Direnme üzerine başta Uşak’taki benzer 10 dosya, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nca (YHGK) 10 Şubat’ta görüşülüp karara bağlandı. Kurul, mahkemelerin kadınların maaşlarının kesilmemesi ve borçları olmadığı şeklindeki direnme kararlarını bozdu.

ÖDENENLER DE ALINACAK

Kurul’un verdiği içtihat niteliği taşıyan son kararı ışığında SGK, eşinden boşanan babasından yetim aylığı alan ancak fiilen eski kocasıyla yaşayan kadınların maaşlarını kesecek. Ödenen maaşlar da geri alınacak. Bu içtihatla SGK’nın uygulaması yargı vizesi aldı.