Unutkanlık neden olur nasıl geçer?



Unutkanlık genellikle ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkmaya başlasa da artık çok erken yaşlarda da "unutkanlık" birçok insanın şikayeti. Bu durum bazen geçici bazen de Alzheimer hastalığına kadar götürebiliyor. Ancak her unutkanlık hastalık değildir.

Peki unutkanlığa sebep olan faktörler neler? Harward Üniversitesinin yayınladığı bir makaleye göre unutkanlığa neden olan en önemli faktörler şöyle açıklanmıştır.

YETERSİZ UYKU: Uykusuzlık beynin yeterince dinlenmemesine neden olmaktadır ve dinlenemeyen beyin zamanla duygu değişikliklerine ve anksiyete yol açabilir. Böylece geçici veya kalıcı unutkanlık tetiklenir.

İLAÇLAR: İlaçlar. Sakinleştiriciler, antidepresanlar, bazı tansiyon ilaçları, ve diğer ilaçlar genellikle sedasyon veya beyinde karışıklığa neden olarak, hafızayı etkileyebilir.

TİROİD: Tiroid bezlerinin sağlığını kaybetmesi zihni etkileyebilir ve dolaylı olarak unutkanlığa neden olabilmektedir. Tiroid bezlerinin sağlıklı olup olmadığını kan testi yaparak öğrenebilirsiniz.

ALKOL: Çok fazla alkol alkolün etkisi geçtikten bir süre sonra bile belleğe etkisi devam eder ve unutkanlığa neden olabilir.

STRES VE ANKSİYETE: Stres, kaygı, korku, gerlimi gibi zihinsel sorunlar da belleği olumsuz yönde etkileyerek unutkanlığa neden olabilir. Önceden müdahale hafıza kaybı ve unutkanlığı engelleyebilir.


DEPRESYON: Depresyon bir şeyin eksikliği, üzüntü, hayattan zevk alamama gibi düşüncelerin artması unutkanlığa ve ilerleyen yaşlarda kronik unutkanlık hastalıklarına neden olabilmektedir.

UNUTKANLIĞI NE ZAMAN ÖNEMSEMELİYİM? Her unutkanlık hastalık değildir. Bazı belirtiler vardır ki unutkanlık şikayeti artık hastalık haline gelmiştir. Çevrenizde bu belirtileri yaşayan insanlar varsa; Yeni yaşanan olaylar ve yeni konuşulan konuları unutuyorsa

Söyleyeceklerini unutmaya başladığını fark ediyorsanız

Yakınlarını tanıyamıyorsanız

Yeni gördüğü insanları kısa sürede unutuyorsanız

Aynı şeyleri sık sık sormaya başladıysanız

Hesap işlerini yapamıyor, hesapların içerisinden çıkamıyorsanız

Randevularınızda aksamalar olmaya başladıysa

Bildiğiniz yerleri bulmakta zorlanıyor, kayboluyorsanız

Karar veremiyor ve sorun çözemiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

NASIL TEDAVİ EDİLİR? DÜZENLİ UYKU: Düzenli ve yeterli şekilde uyumaya dikkat etmelisiniz.

B VİTAMİNLERİ: Özellikle B9, B6, B12 bellek için çok önemlidir.

STRES: Doğal yollarla stresten uzak durmaya çalışmalısınız.

MİNERALLER: Çinko başta olmak üzere mineraller zihin sağlığı için çok önemli.