Memurların ölmesi halinde ölüm yardımı nasıl hesaplanır?



Ölüm yardımı ölen sigortalıdan sigortalıya değişmekte ve kimine 10.125 TL, kimine 1.688 TL, kimine de 489 TL ödenmektedir.

Ölen kişilerin tamamı sigortalı olsa da ölüm nedeniyle yapılan yardımlar ölen kişinin statüsüne göre değişmektedir. Garip ama mevcut mevzuata göre bazılarının ölüsü daha kıymetli. Ayrıca, bazılarının ölüm yardımı maaş katsayısındaki artışa göre belirlenmekteyken, maaş katsayısındaki artıştan etkilenmeyen büyük bir kesim de bulunmaktadır. İsterseniz nasıl olduğunu izah edelim.

Memurların ölmesi halinde ölüm yardımı

657 sayılı Kanun'un ölüm yardımı ödeneğini düzenleyen 208'inci maddesinde; "Devlet memurlarından; memur olmayan eşi ile [ikiden fazla dahi olsa] aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğu ölenlere en yüksek devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında, memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir. Ölüm yardımı ödeneği, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ve ödeme emri aranmaksızın saymanlarca derhal ödenir. Bu yardım borç için haciz edilemez" hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince ölen devlet memuruna 9500 * 0,088817 = 843,76; 843,76 * 2 = 1.688 TL tutarında ölüm yardımı ödenecektir.

Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un 37'nci maddesi gereğince gerekli şartlar yerine getirilmişse yukarıda belirtilen 1.688 TL'nin yanında ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2015 yılı için belirlenen 489 TL tutarındaki cenaze ödeneği de verilecektir.