Acil çağrı merkezleri tek numarada toplandı



Düzce'de tüm acil çağrı merkezlerinin tek numarada toplanması amacıyla kurulan 112 Acil Çağrı Merkezi, hizmete girdi.

112 Acil Çağrı Merkezini arayan vatandaşlar, itfaiye, sağlık, AFAD ve orman yangın birimlerine ulaşabiliyor.

Çağrı Merkezi Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 112 Acil Çağrı Merkezlerinin, ilk önce Avrupa Birliği Konseyinin 1991'de aldığı bir kararla Avrupa Birliğine üye tüm ülkelerde "112" numarasının tek acil numara olarak belirlenmesiyle kurularak devam ettiğini söyledi.

Çabukoğlu, 112 Acil Çağrı Merkezi müdürlüklerinin, ilin tüm mülki sınırlarını kapsayacak şekilde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının tüm acil çağrılarının alındığı, sevk ve koordine edilmesi amacıyla oluşturulduğunu vurgulayarak, "Bu müdürlükler kapsamında, acil çağrı işlevleri o kurumlarda kapanarak buradaki merkez bünyesine alınıyor. Bu sistemle ASELSAN tarafından oluşturulan altyapı sistemi sayesinde kurumlara, kaç tane ihbar geldiği, gelen çağrıların ne sürede cevaplandığı ve kurumlara yönlendirilen çağrılar ışığında kurumların olay mahalline ne sürede yönlendirdikleri ve olay mahalline ne kadar sürede ulaştıkları ve tekrar kendi yerlerine döndükleriyle ilgili tüm bilgileri sistem üzerinden alabiliyoruz" diye konuştu.

Sistem sayesinde ayrıca sabit hatlardan ve GSM operatörlerindeki aramalarda konum bilgisine ulaşabildiğine dikkati çeken Çabukoğlu, bunun hayati önem taşıdığını, olay yerine ekiplerin daha kısa sürede ulaşmalarına yardımcı olduğunu bildirdi.

Çabukoğlu, birçok acil çağrı numarasının yanı sıra vatandaşların bütün bu acil numaraları aklında tutmasının mümkün olmadığına değinerek, "Vatandaşlarımız, bundan sonra 112 numarasıyla acil çağrıları ile herhangi bir konuda buradan yapılacak sevk ve yönlendirme imkanına kavuşacaklar. Bundan önce olaya müdahalelerde zaman uzaması sonucunda oluşan can ve mal kayıpları en aza indirgenmiş olacak" dedi.

- "Sistem asılsız çağrı ve ihbarların önüne geçiyor"

Türkiye'de acil çağrıların büyük oranının asılsız olduğunu hatırlatan Çabukoğlu, "Bu sistem sayesinde asılsız ve gerçek dışı çağrılarda düşüş yaşandığı gözlemleniyor. Diğer kurumlar, acil çağrı karşılayıcılar tarafından, direkt olarak kendileriyle ilgili vakalara bakabiliyorlar. Bu onlar için büyük bir zaman kazanma oluyor" ifadesini kullandı.

- "Emniyet ve jandarma da sisteme dahil edilecek"

Çabukoğlu, merkezde şu an itfaiye, sağlık, AFAD ve orman yangın birimlerinin bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Ocak ayı sonlarında da emniyet ve jandarmanın acil çağrı numaraları yine kurumumuz bünyesinde olacak. Buradan hizmet alınabilecek. Buradan bütün kurumlara sevk ve koordinasyon sağlanacak. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızın kafası karışmadan '112 Tek Çağrı Numarası' adı altında, tüm acil çağrılara yönelik hizmetlerini buradan alacaklar. 2003 yılından bu yana yapılan bu çalışma içerisinde 21 ilde Acil Çağrı Merkezleri bulunuyor. Sisteme geçen iki grup il bulunuyor. İkinci grupta yer alan Düzce hizmet almaya başladı. Merkezimizde bir müdür, bir bilgisayar mühendisi, bir tekniker, 5 teknisyen, 6 idari personel ve 8 çağrı alıcı personel olmak üzere 22 personel hizmet vermektedir. Diğer kurumlardan gelen personelimizle birlikte çeşitli kademelerde çalışan toplam 72 personel bulunuyor."