Özel Hastaneye gidenlerin bilmesi gerekenler



Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelere gittiğinizde şişirilmiş faturalar görmek istemiyorsanız uyarılarımıza dikkat edin…

Son yıllarda ülkemizde sağlık sektörü büyük bir gelişme gösterdi. Gerek üniversite hastanelerindeki artış gerekse de SGK’nın özel hastaneler ile yaptığı anlaşmalar hastaları devlet hastaneleri dışındaki alternatiflere yöneltti. Tabii bu tür avantajların ister istemez bazı maddi dezavantajlarının olması da kaçınılmaz… Nitekim SGK ile anlaşmalı vakıf üniversiteleri ile özel hastanelerce hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta sağlık hizmeti bedelinin 2 katından fazla olamıyor. Ayrıca, üniversite hastanelerinde de öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında vermiş oldukları sağlık hizmetleri için ilave ücret alınabilmekte.

Yani bir özel hastaneye veya vakıf üniversitesi hastanesine gittiğinizde cebinizden ilave ücret adında bir para çıkıyor ve bu para bazen yüksek meblağlara ulaşabiliyor.

Fazla ilave ücret alan hastane ceza öder


Şayet gittiğiniz hastane sizden fazla ilave ücret aldıysa ne yapmalısınız? Bu halde durumu SGK il müdürlüğüne şikâyet etmeniz gerekli. Bu durumda hastaneye fazla alınan tutarın 10 katı kadar ceza kesilmekte. Eğer hastane fazla aldığı tutarı hastaya iade ederse kesilecek ceza tutarı 5 katına düşüyor.

Bunun yanında hastane ilave ücret tutarını ve ayrıntısını gösteren belgeyi hastaya vermezse 3000 TL ceza ödemek zorunda.

Hastane, ilave ücret oranını gösterir levhayı hastane girişine asmazsa ve bu durum tespit edilirse 1000 TL ceza kesilmekte.

Hastaneye gidenlerin bilmesi gerekenler


Hastaneye giden vatandaşlar muayeneden sonra önlerine konan faturalarla şok yaşayabiliyorlar. Bu sebeple bilinçlenmeleri ve haklarının farkında olmaları önemli.

Burada bilinmesi ve hastaların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sayabiliriz:

1) İlave ücret sadece SGK tarafından karşılanan sağlık hizmetleri için istenebiliyor.

2) Vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalı.

3) Vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler yazılı onay almadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunamaz.

4) Hastaneler ilave ücret oranını gösterir bir levhayı hastane girişine asmak zorunda.

5) Sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL'yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi hastaya vermek zorunda.

6) Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorunda.

Hangi durumlarda alınamıyor?


İlave ücretin bazı işlemlerden alınması söz konusu değil. Şöyle ki;

Acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden

Yoğun bakım hizmetlerinden

Yanık tedavisi hizmetlerinden

Kanser tedavilerinden (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri)

Yenidoğana verilen sağlık hizmetlerinden

Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetlerinden

Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetlerinden

Hemodiyaliz tedavilerinden

Kardiyovasküler cerrahi branşında yapılan cerrahi işlemlerden

Koklear implant yerleştirilmesi işlemlerinden
dolayı hastaların ilave ücret ödememeleri gerekiyor.

Yani bu durumlarda hastaneler sizden ilave ücret isterlerse sakın ödemeyin ve hakkınızı arayın.