İşçi İşverenden İzin Almadan Yıllık İznini Kullanabilir Mi?



İş Kanunu uyarınca işyerinde deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilmesi gerekir.

Yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemeyeceği için iznin sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, tarafların anlaşması halinde bir bölümü, on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilmektedir.



Yılık izin tarihleri izin kurulu veya işveren tarafından belirlenir

Yıllık ücretli izin isteğinin nasıl yapılacağı ve iznin ne şekilde verileceği Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde açıklanmıştır.

Bahse konu Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca işçinin hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirmesi gerekir.

Bu bildirim sırasında Yönetmeliğin 8. maddesi uyarınca, adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazar.

Yıllık ücretli izin talebinde bulunan işçinin izin talebi işçi sayısının yüzden fazla olduğu işyerlerinde izin kurulu tarafından, izin kurulunun olmadığı işyerlerinde ise işveren tarafından değerlendirilir.

İzin kurulu veya işveren işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir. Ancak, işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak belirlenir. Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; işyerindeki kıdem ve bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.

Yol izni alan işçiler bu süreyi kullanmadan işe dönerlerse, işveren bunları sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir.



İşçinin yıllık iznini kullandığını belirterek işe gelmemesi, devamsızlık halini oluşturur

Devamsızlığın fesih sebebi olabilmesi için geçerli mazerete dayanmaması gerekir. İşverenin ücretli ya da ücretsiz olarak izin verdiği bir işçinin izin süresince işyerine gitmesi beklenemeyeceğinden, bu durumda bir devamsızlıktan söz edilemez. Ancak yıllık izin zamanını belirlemek işverenin yönetim hakkı kapsamında olduğundan, işçinin kendiliğinden ayrılması söz konusu olmaz. İşçinin yıllık iznini kullandığını belirterek işyerine gelmemesi, işverence izinli sayılmadığı sürece devamsızlık halini oluşturur. ( 9. HD 2007/ 21656 E. 2008/ 18647 K)