NBŞ'de kota düştü ithalat yolu açıldı



'Kanserojen şeker' olarak da bilinen NBŞ'de kota geçtiğimiz ay yüzde 10'dan 5'e düşürüldü. Fakat bu defa da NBŞ'nin gümrük vergisi olmaksızın Bosna Hersek'ten 20 bin ton ithal edilebilmesinin yolu açıldı. Sektör temsilcileri şeker fiyatlarının artmaması için önlem alındığını ifade ediyor.

Türkiye'de 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi başlandı, 4'ü satıldı, sırada 10 fabrika daha var. Bu özelleştirmelere karşı çıkanlar şekerin en az zararlısı olarak kabul edilen pancarın üretiminde sıkıntı yaşanacağını, çiftçilerin mağdur olacağını söylüyordu. Bu durumun bir sonucu olarak da en zararlı tatlandırıcı olarak kabul edilen nişasta bazlı şekerin (NBŞ) üretimi ve tüketiminde artış kaydedileceği konuşuluyordu. Fakat hükümet söylentilere son vermek adına yüzde 10 olan NBŞ kotasını 18 Ocak 2018 tarihinde yüzde 5'e düşürdü. Yani 267 bin ton üretilebilen NBŞ'de bu rakam yarı yarıya azaldı. Fakat 11 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren karar kafaların tekrar karışmasına neden oldu. 'Kanserojen şeker' diye bilinen NBŞ'nin gümrük vergisi olmaksızın Bosna Hersek'ten 20 bin ton ithal edilebilmesinin yolu açıldı. Alınan kararı değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yıl sonuna kadar nişasta bazlı şeker olarak bilinen, saf laktoz, maltoz, glikoz ve früktoz ile şeker şurupları ve suni bal ithal edenlerin 20 bin tonluk alıma kadar gümrük vergisi ödemeyeceklerini belirterek, "Mevcut şeker fabrikalarının satılmasına tepkiler devam ederken; doktorlar, gıda ve ziraat mühendisleri bu kararın halk sağlığına yapacağı olumsuz etkileri bu kadar çok vurgularken, bir de yurt dışından nişasta bazlı şeker ithalatını kolaylaştırmak ancak kötü niyet ile açıklanabilir" dedi. Nişasta bazlı şeker ithalatında gümrük vergisini sıfırlama hamlesinin, sadece halk sağlığı açısından tehlikeli değil aynı zamanda ekonomik olarak da mantıksız olduğunu savunan Semih Karademir, şöyle konuştu: "Hükümetin satışa çıkardığı şeker fabrikalarından sadece Alpullu Şeker Fabrikası'nın yıllık 25 bin ton pancar şekeri üretim kotası bulunmaktadır. Erzincan Şeker Fabrikası'nın 26 bin 500 ton, Kastamonu Şeker Fabrikası'nın da 32 bin 700 ton üretim kotası bulunuyor. Yani yurt dışından ithal edilecek kanserojen şekeri, yurt içinde satışa sunulan bir fabrikamızda bile rahatlıkla ve sağlıklı olarak üretebiliyoruz. Buna rağmen siyasi iktidarın nişasta bazlı şeker ithalatı için bu kadar uğraşması mantıksızdır. Bizler bu ülkenin ziraat mühendisleri olarak diyoruz ki; siyasi iktidar bu yanlış karardan bir an önce dönmelidir. Bu karar ülkemizin tarımsal üretimin altına dinamit koymak, halkımızın sağlığı ile oynamak anlamına gelmektedir."

ŞARTLARA GÖRE FABRİKALAR İYİ FİYATA SATILDI

Niğde Bor ve Kırşehir Şeker Fabrikaları'nın özelleştirilmesinin ardından, bu hafta da Çorum Şeker 528 milyon liraya Safi Katı Yakıt Sanayi'ye satılırken, Yozgat Şeker 275 milyon lirayla Doğuş Yiyecek'in oldu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, şeker fabrikaların özelleştirmesine ilişkin, "Şu ana kadar 4 fabrikayla ilgili özelleştirme uygulamaları yapıldı. Gelen fiyatlara baktığımız zaman bugünkü koşullara göre iyi fiyatlar verildiğini görüyoruz. Alan firmalarımız belli ki bu fabrikaları hızlı bir şekilde rehabilite edip, ilave yatırımlar yapacak, üretimlerini artıracaklar. Biz de artan talebe göre hükümet olarak kotaları artıracağız, pazarı büyüteceğiz" dedi.

BAKANLIK İDDİALARI YALANLADI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, nişasta bazlı şeker (NBŞ) ithalatını artıracak şekilde Bosna Hersek'e izin verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu kotanın yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürülmesi sonrası ortaya çıkan kota fazlasının, kamu fabrikalarını elinde bulunduran Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye aktarıldığı bildirildi. Böylelikle NBŞ tüketimi sınırlandırılırken, diğer taraftan pancar şekeri üretiminin yaklaşık 140 bin ton artırıldığı aktarılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Pancar şekerinde sağlanan bu artış sonucunda, ülkemiz çiftçisi yaklaşık 1 milyon ton daha fazla pancar üretecektir. Bu karar ile de 2003 yılı Temmuz ayından itibaren dost ve kardeş ülke Bosna Hersek ile yapılan Serbest Ticaret Antlaşması kapsamında, sıfır gümrük ile yapılabilen NBŞ ithalatına sınırlama getirilmiş ve 20 bin tonla sınırlandırılmıştır. Böylece belirlenen sınırın üzerindeki ithalatlar için yüzde 135 gümrük vergisi uygulanacaktır. Dolayısıyla NBŞ ithalatını artıracak şekilde Bosna Hersek'e izin verildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Aksine NBŞ ithalatına sınırlama söz konusudur."

Konular

Aniden bele giren ağrı nasıl geçer?
Türkiye'deki yoğun bakım sorununun nedenleri neler?
Türk ve Alman vatandaşları sosyal güvenlik hakları konusunda bilgilendirilecek
Eksik kademe tespiti emekli aylığı ve ikramiyesini nasıl etkiler?
Türkiye'nin zeytin çeşitleri Ulusal Arazi Gen Bankası'nda
Gulik otu faydaları nelerdir?
Tüketici Hakları Yönetmeliği Değişiyor mu?
TÜİK ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı
İnsülin Enjeksiyon Teknikleri ve Tedavileri Kılavuzu
Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi açıldı
SGK, sağ olan hastanın öldü diye nefes destek cihazını geri istedi
SGK'dan görüntü paylaşım ve e-Nabız hakkında duyuru
Meyve suları zararlı mı?
Erkekleri 'kanser' kadınları 'kalp' öldürüyor
Kaç çeşit kanser var? Kanser türleri nelerdir?
Eczacılar ve diş hekimlerinin istifa sonrası dönüşleri nasıl olmaktadır?
Hiperaktivitenin sebepleri nelerdir?
Alerjik rinit nedir nasıl geçer?
Hangi işlerde erken emeklilik var?
Hangi yiyecekler beyne zarar veriyor?
e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi nedir?
Emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
Bir bireyin madde kullanıp kullanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?
Emeklilerin ikramiyesi ne zaman ödenecek?
Palm yağı nedir, hangi ürünlerde var?
Doğadan uzak büyüyen çocukların ruh sağlığı olumsuz etkileniyor
Bayram ikramiyesinden kimler faydalanabilecek?
Akademisyenlerin emeklilikte önemli kayıpları
Emekli maaşına çifte koruma geliyor
Türkiye'de şehir hastanelerinin yatak kapasiteleri