İstifa ettikten sonra memurluğa dönmek isteyenin emeklilik soruları



Bir kamu kurumunda 12 yıl mühendis olarak çalıştıktan sonra istifa ettim. Bu sürede İsteğe Bağlı İştirakçilik ve Geçici 192. Madde kapsamında ödeme yaparak emekliliğimi hak ettim. Ancak emekli olmak için başvuruda bulunmadım. Tekrar memuriyete dönmek istiyorum. Bu durumda istifa ettiğim zamanki derece ve kadrodan mı yoksa emeklilik deki dereceden mi başlayabilirim?

Ayrıca emekli olma durumunda tekrar memuriyete dönülebilir mi? Ya da üniversitelerde öğretim görevlisi olunabilir mi?

Bir de emekli olma durumunda 12 yıllık çalıştığım dönem için emeklilik ikramiyesi alma hakkım var mı?

İsteğe bağlı iştirakçilik koşulunu taşıyıp istifa ettikten sonra, isteğe bağlı iştirakçilik ve 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun Geçici 192 nci maddesine göre memurluk vasfınızı korumak suretiyle emekliliğinizi hak ettiğinizi belirttiğinizden durumunuzu bu durumunuza göre değerlendirmekteyiz.

1- Emekli işleminiz yapılmadan tekrardan memurluğa dönmeniz durumunda;

- İstifa ettiğiniz tarihteki 12 yıllık mühendislik hizmetinizde gelmiş olduğunuz derece ve kademeniz, tahminen 4 üncü derece 1 inci kademe üzerinden memurluk hizmetiniz yeniden başlar. Ancak göreve başlayacağınız Kurum, kendi kadrolarını dikkate alarak, farklı derece ve kademe üzerinden de göreve başlatabilir. Ama, genel olarak istifaen ayrıldığınız derece ve kademe sizin başlama derece ve kademeniz olacağını değerlendirebiliriz.

- Başka bir durum da 4 üncü derece 1 inci kademe sizin Kazanılmış Hak Aylık Dereceniz olur. Ancak, isteğe bağlı iştirakçilik ile Geçici 192 nci madde kapsamında ödeme yaptığınız süreler de, sizin Emekli Keseneğine Esas Aylık Dereceniz olur.

- Göreve başlayacağınız Kurumunuz sizden ve Kurum tarafından ödenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek olan kesenek ve karşılık tutarlarını da Emekli Keseneğinize Esas Aylık Dereceniz ve Kazanılmış Hak Aylık Dereceniz üzerinden yapar.

2- Emeklilik işleminden sonra tekrardan memurluğa başlama durumunuz;

Emekli memurun, tekrardan memurluğa başlaması kurallarını 5335 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi belirlemiştir.

Buna göre; "Madde 30- Cumhurbaşkanı tarafından atananlar, Başbakan tarafından atananlar, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararnameyle atanan veya görevlendirilenler, Türkiye Büyük Millet Meclisince yapılan seçimler sonucunda görev verilenler ile yükseköğretim kurumlarının öğretim üyeliklerine ve Sağlık Bakanlığının tabip ve uzman tabip kadrolarına yapılacak atamalar hariç olmak üzere, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar, genel bütçeye dahil dairelerin, katma bütçeli idarelerin, döner sermayelerin, kefalet sandıklarının, sosyal güvenlik kurumlarının ve bütçeden yardım alan kuruluşların kadrolarına açıktan atanamazlar. Diğer kanunların bu fıkraya aykırı hükümleri uygulanmaz.

Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlar bu aylıkları kesilmeksizin; genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, döner sermayeler, fonlar, belediyeler, il özel idareleri, belediyeler ve il özel idareleri tarafından kurulan birlik ve işletmeler, sosyal güvenlik kurumları, bütçeden yardım alan kuruluşlar ile özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları ile müessese ve işletmelerinde ve sermayesinin %50'sinden fazlası kamuya ait olan diğer ortaklıklarda herhangi bir kadro, pozisyon veya görevde çalıştırılamaz ve görev yapamazlar.

Bu maddenin ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri;

f) Yaş haddini aşmamış olmaları kaydıyla her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler (üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders görevi verilenler hakkında yaş haddini aşmamış olmaları kaydı aranmaz.),

g) Vakıf üniversitelerinde görev alanlar,"

Bu bağlamda, durumunuzla ilgili madde kurallarının aşağıdaki şekilde olduğunu değerlendiriyoruz.

- Emekli memurun birinci fıkradaki istisnalarda belirtilenler haricinde, tekrardan memurluğa başlaması mümkün olmamaktadır.

- Üniversitelerde, öğretim üyesi olarak başlanılmasının mümkün olabileceğini, ancak öğretim görevlisi olarak başlanılmasının ise mümkün olamayacağını, değerlendiriyoruz. Göreve başlanılırsa aylık alınamaz.

- Şayet vakıf üniversitelerinde görev alınırsa, bu durumda emekli aylıkları kesilmeden ödenebilir.

- Üniversitelerde ders ücreti karşılığı ders verilmesi durumunda da, emekli aylıkları kesilmeden ödenebilir.

3- Mühendislik hizmetiniz ve isteğe bağlı iştirakçilik ile Geçici Madde 192 hükmünden faydalanarak ödemiş olduğunuz primler üzerinden emekli olduğunuzda;

- 12 Yıllık Mühendislikte geçen memurluk hizmetinize emekli ikramiyesi alabilirsinşz.

- İsteğe bağlı iştirakçilik ile Geçici Madde 192 hükmüne göre geçen sürelerinize emekli ikramiyesi alamazsınız.

- Emekli olmadan memurluğa başladığınızda, 12 yıllık memurluk hizmetiniz ve tekrardan başladığınız memurluk hizmetlerinize emeklilik aşamasında emekli ikramiyesi almanız gerekir.