Tüp bebek tedavisinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanma şartları nelerdir?



Tüp Bebek Tedavisi Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Karşılanır Mı? İşte ayrıntılar...

Normal şartlarda çocuk sahibi olamayan kişilerin en çok başvurdukları yöntemlerden biri de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisinin maliyeti yüksek olduğundan çoğu kişi başvuramamaktadır. Fakat çiftlerin belli şartları sağlamaları halinde tüp bebek tedavi masraflarının bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanabilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanma şartları nelerdir?

Evli olmakla birlikte eşlerden her ikisinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması (birden fazla yapılan evliliklerde de çiftlerden her ikisinin sağ çocuk sahibi olmaması) koşuluyla genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla üç deneme (siklus) ile sınırlı olmak üzere uygulanan IVF tedavilerine ilişkin giderler, aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır.

- Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olması,

- 23 yaşını doldurmuş, 39 yaşından küçük olması,

- Uygulamanın yapıldığı merkezin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli olması,

- En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması veya halen genel sağlık sigortalısı olan kadının bu bentteki koşulları taşımaması halinde eşinin gerekli koşulları sağlaması,

- Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumuyla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmesi.

Tüp bebek tedavi masraflarının ne kadarı SGK tarafından karşılanır?

Sosyal Güvenlik Kurumu:

-1.Tüp bebek denemesinde çıkan masraflara ait faturanın %70’ini,

-2.Tüp bebek denemesinde çıkan masraflara ait faturanın %75’ini,

-3.Tüp bebek denemesinde çıkan masraflara ait faturanın ise %80’sini karşılar.

Tüp bebek deneme sayısı kaçtır?

11.09.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı torba kanundan önce tüp bebek deneme sayısı masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanma sayısı iki deneme ile sınırlı iken, söz konusu kanunla deneme sayısı üçe çıkarılmıştır.