SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama



SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama Yapmak için Tıklayınız

Sigortalı işe giriş bildirgesi sorgulama,Sigortalı işe giriş bildirgesi nedir,SGK işe giriş belgeleri nelerdir?

Sigortalı işe giriş bildirgeleri nasıl ve ne zaman verilir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre yeni işe alınan her bir işçi için sigortalı işe giriş bildirgesi düzenlenmesi ve bu bildirgelerin SGK’ya e-Sigorta kanalıyla elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir. Sigortalı işe giriş bildirgelerinin SGK’ya ne zaman ve nasıl gönderileceği ile süresi içinde verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezaları aşağıda açıklanmıştır.

İşe Giriş Bildirgelerinin Verilme Süresi

5510 sayılı yasaya göre, sigortalı işe giriş bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihin bir gün öncesinde verilmesi gerekmektedir. Bu hüküm doğrultusunda 30.01.2013 Çarşamba günü işe başlayacak olan bir işçiye ait işe giriş bildirgesi, en geç 29.01.2013 tarihinde SGK’ya verilecektir.

4857 sayılı İş Kanununda, iş sözleşmesine gerekli şerh düşülmek kaydıyla yeni işe alınan işçinin en çok iki ay (toplu iş sözleşmesi ile bu süre dört aya kadar uzatılabilir. ) deneme süresine tabi tutulabileceği belirtilmiştir. Ancak işçi deneme süresi içinde çalıştığı durumda dahi sigortalılık niteliğine hak kazandığından, deneme süresine tabi olan işçiye ait işe giriş bildirgesinin verilme süresi de, yine işçinin işe alındığı tarihin bir gün öncesinde sona ermektedir.

İşe giriş bildirgelerinin verilme süresi ile ilgili olarak Yasada, bazı istisnai sürelere yer verilmiştir. Yasanın 8. maddesine göre,

a)İlk defa sigortalı çalıştırmaya başlayan işyerlerinde, bir ay içinde işe alınan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin, ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde

b) İnşaat, balıkçılık ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteren işyerlerinde işe başlayan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin, sigortalının çalışmaya başladığı tarihte

c)Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlara ait işe giriş bildirgelerinin sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde

d) Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin, sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde verilmesi halinde bu bildirgeler de süresi içinde verilmiş kabul edilmektedir.

Örnek vermek gerekirse, ilk defa 10/1/2012 tarihinde üç işçi ile işe başlamış olan bir işverenin, bu işçilere ait işe giriş bildirgelerini 10/2/2012 tarihine kadar SGK’ya vermesi halinde süresi içinde verilmiş sayılmaktadır..

İşe giriş bildirgelerinin verilmesi gereken sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde bu bildirgeler resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde verildiği takdirde yine süresi içinde verilmiş kabul edilmektedir.

Bu nedenle, inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde Cumartesi ve Pazar günü işe alınan sigortalılara ilişkin işe giriş bildirgeleri Pazartesi günü; inşaat, balıkçılık ve tarım işyerleri dışındaki işyerlerinde Pazar ve Pazartesi günü işe alınan sigortalılara ilişkin işe giriş bildirgeleri Pazartesi günü SGK’ya verildiği takdirde süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.

Ayrıca, yasa da yer almamasına rağmen Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan düzenleme ile sigortalıların naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka bir ilde tescil edilmiş bir işyerinde işe başlatılmaları halinde, işe giriş bildirgeleri hangi tarihte Kuruma verilirse verilsin bu bildirgeler süresi içinde verilmiş kabul edilmektedir.

İşe Giriş Bildirgelerinin Gönderilme Şekli

İşverenler, sigortalı işe giriş bildirgelerini SGK’ya e-Sigorta kanalıyla elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutulmuşlardır. Bu nedenle işe giriş bildirgeleri SGK’ya yasal süresi içinde elden verildiği veya posta kanalıyla gönderildiği durumlarda dahi, süresi dışında verilmiş gibi idari para cezası uygulanmaktadır.

TC uyruklu işçilere ait işe giriş bildirgeleri TC kimlik numarası girilerek gönderilmektedir. Yabancı uyruklu sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce verilen ve 99 ile başlayan kimlik numarası ile elektronik ortamda gönderilmesi gerekmektedir. Ancak, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce işe giriş bildirgesinin verilme süresi içinde henüz kimlik numarası verilmemiş ise, bu sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi mümkün olmadığından, bu bildirgeler kağıt ortamında düzenlenerek SGK’ya verilecektir.

İşe Giriş Bildirgelerinin E-Sigorta Kanalıyla Gönderilmesi Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar

Sigortalı işe giriş bildirgeleri, SGK’ya ait web sitesinden Diğer Uygulamalar linkinin içinde yer alan Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesinin karşısındaki, Hizmet Akdi İle Çalışanlar seçeneğinin altındaki bölüm seçilerek gönderilmektedir.

Bildirgenin elektronik ortamda gönderilmesi sırasında;

* Sigortalının 4857 sayılı Kanunun 13.ve 14. maddesine göre part-tıme çalışan bir sigortalı olması halinde, “Kısmi süreli çalışan” seçeneği Evet olarak seçilerek “Zorunlu çalışılan gün sayısı” alanının doldurulması gerekmektedir.

Zorunlu çalışan gün sayısı bölümüne kaydedilecek sayı ise, kısmi süreli iş sözleşmesine göre sigortalının 30 günlük süre içinde çalışması gereken toplam saat hesaplandıktan sonra bu süre 7,5’ a bölünecek ve bulunan sayı küsuratlı ise küsurat kısmı tam sayıya çevrilerek yazılacaktır.

Örnek vermek gerekirse, günde 2,5 saat çalışmak üzere imzalanmış bir iş sözleşmesine göre sigortalının 30 günlük süre içinde çalışacağı toplam saat 30 * 2,5 = 75 saat olacağından zorunlu çalışılan gün sayısı 75 / 7,5 = 10 olarak doldurulacaktır.

* Sigorta Kolu bölümüne, “0-Tüm sigortalı kolları (zorunlu)”, sigortalının yaşlılık ve emeklilik aylığı alan bir kişi olması ve sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışmak istemesi halinde “sosyal güvenlik destek primi”, sigortalının yabancı uyruklu olmakla birlikte uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülke vatandaşı olması halinde “U.Söz.Olmayan Yab.Uyrk.Sigortalı seçeneği seçilecektir.

Naklen ve hizmet akdi ilişkisi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka bir ilde tescil edilmiş bir işyerinde işe başlatılan sigortalılara ait işe giriş bildirgelerinin e-Sigorta kanalıyla gönderilmesi sırasında, idari para cezasına maruz kalınmaması için istisnai durum bildiriyorum seçeneğinin altında yer alan, sigortalının naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverene ait başka bir işyerinde çalıştırılacağına dair kutucuğun işaretlenmesi gerekmektedir.

İşe Giriş Bildirgelerinin Süresi İçinde Verilmemesi Halinde Uygulanacak İdari Para Cezaları

5510 sayılı yasanın 102. maddesine göre;

a) Sigortalı işe giriş bildirgesinin yasal süresi geçirildikten sonra verilmesi halinde bir aylık asgari ücret tutarında

b) Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde iki aylık asgari ücret tutarında

c) Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediğine ilişkin; mahkemenin karar tarihinden, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarının tespit tarihinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarının rapor tarihinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi veya belgelerin Kuruma intikal tarihinden itibaren bir yıl içinde bu bendin (2) numaralı alt bendinde sayılan durumlardan biriyle tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, beş aylık asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Diğer taraftan sigortalı işe giriş bildirgelerinin yasal verilme süresinin sona erdiği tarihten itibaren otuz gün içinde işverenler tarafından kendiliğinden verilmiş olması ve tebliğ tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde dörtte birinin, dörtte üçünün ödenmesi halinde, kalan kısım pişmanlık indirimi gibi değerlendirilerek tahsil edilmemektedir.

SGK Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi Formu İndirmek için Tıklayınız