SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Sorgulama



SGK İşten Ayrılış Bildirgesi Sorgulama İşlemi için Tıklayınız

SGK işten ayrılış bildirgesi nasıl verilir,SGK işten ayrılış bildirgesi ne zaman verilir,SGK işten ayrılış bildirgesi nasıl doldurulur,SGK işten ayrılış bildirgesi verme süresi ne zaman?

Sigortalı işten ayrılış bildirgeleri nasıl ve ne zaman verilir?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, işten ayrılan her bir sigortalı için sigortalı işten ayrılış bildirgesi düzenlenmesi ve bu bildirgelerin SGK’ya internet kanalıyla gönderilmesi gerekmektedir.

Sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin SGK’ya ne zaman ve nasıl gönderileceği ile süresi içinde verilmemesi halinde uygulanacak idari para cezaları aşağıda açıklanmıştır.

İşten Ayrılış Bildirgelerinin Verilme Süresi

Sigortalıların hizmet akdinin sona ermesi (işten ayrılmaları) halinde, bu durumun, sigortalının işten ayrıldığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmesi gerekmektedir.

10 günlük sürenin ne zaman sona erdiğinin belirlenmesi sırasında, süre, sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden günden itibaren başlatılmaktadır.

Örnek vermek gerekirse 10.6.2013 tarihinde işten ayrılan bir sigortalıya ait işten ayrılış bildirgesinin en geç 20.6.2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekmektedir.

İşten ayrılış bildirgelerinin verilmesi gereken yasal sürenin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise sözkonusu bildirgeler resmi tatili izleyen ilk iş günü içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verildiği takdirde, yasal süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.maktadır.

Örneğin, 5.6.2013 tarihinde işten ayrılan bir sigortalıya ait işten ayrılış bildirgesinin en geç 15.6.2013 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gerekmekle birlikte, 15/6/2013 tarihinin Cumartesine, 16/6/2013 tarihinin Pazar gününe rastlaması nedeniyle en geç 17/6/2013 Pazartesi gününe kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna verildiği takdirde, yasal süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.

İşten Ayrılış Bildirgeleri Nasıl Gönderilir?

İşverenler, sigortalı işten ayrılış bildirgelerini SGK’ya e-Sigorta kanalıyla, elektronik ortamda göndermekle zorunlu tutulmuşlardır. Bu nedenle işten ayrılış bildirgeleri SGK’ya yasal süresi içinde elden verildiği veya posta kanalıyla gönderildiği durumlarda dahi, idari para cezası uygulanmaktadır.

Sigortalı işten ayrılış bildirgeleri, SGK’ya ait web sitesinden (www.sgk.gov.tr adresinden) E-SGK / Diğer Uygulamalar linkinin içinde yer alan Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesinin karşısındaki, Hizmet Akdi İle Çalışanlar seçeneğinin altındaki bölüm seçilerek gönderilmektedir.

İşten ayrılış bildirgesinin düzenlenmesi sırasında sigortalının;

1- Mesleği

2- Son iki aya ilişkin prim ödeme gün sayısı ve kazanç tutarı

3-İşten ayrılış nedeni

4-Adres bilgileri

sisteme girilmektedir.

İşten Ayrılış Nedenine Dikkat

İşten ayrılış bildirgelerinin düzenlenmesi sırasında, işten ayrılış nedeni olarak 34 ayrı işten ayrılış nedeninden birinin seçilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, hizmet akdi sona eren sigortalıların işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeleri için gerekli olan şartlardan biri de sigortalının hizmet akdinin 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde sayılan hallerden biri ile sona ermiş olması gerekmektedir.

Dolayısıyla, hizmet akitleri, 4447 sayılı Kanunun 51. maddesinde sayılan hallerden biri ile sona ermemiş sigortalıların, anılan Kanunda öngörülen diğer şartları sağlamış olsalar dahi, işsizlik ödeneğinden yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

4447 sayılı Kanunda öngörülen diğer şartları sağlamış olan sigortalılar için, işten ayrılış nedeni olarak,

04- Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi

05-Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi

12-Askerlik (İşsizlik ödeneği askerlik dönüşü alınabilecektir.)

15- Toplu işçi çıkarma

17- İşyerinin kapanması

18- İşin sona ermesi

23-İşçi tarafından zorunlu nedenle fesih

24-İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih

25-İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih

27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih

28-İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesih

31-Borçlar Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesih

32-4046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesih

33-Gazeteci tarafından sözleşmenin feshi

34-İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih

nolu kodlardan birinin seçilmesi halinde, bu sigortalıların kanunda öngörülen diğer şartları da sağlamış olmaları kaydıyla, işsizlik ödeneğinden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

Buna karşın, işten ayrılış nedeni olarak yukarıda belirtilen nedenler dışında bir neden seçilmesi halinde, iş akdinin 4447 sayılı Kanunun 51. maddesinde sayılan nedenler dışında sona erdiği kabul edilerek, sigortalı işsizlik ödeneğinden yararlandırılmamaktadır.

İşten Ayrılış Bildirgelerinin Süresi İçinde Verilmemesi Halinde Uygulanacak İdari Para Cezaları

Sigortalı işten ayrılış bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yasal süresi dışında, yani on günlük süre geçirildikten sonra verilmesi halinde, aylık asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin yasal verilme süresinin sona erdiği tarihten itibaren otuz gün içinde işverenler tarafından kendiliğinden verilmiş olması ve tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde ödenecek olması halinde, tebliğ edilen ceza tutarının dörtte birinin, dörtte üçü ödendiği takdirde, kalan kısım pişmanlık indirimi ve erken ödeme indirimi olarak terkin edilmektedir.


SGK Sigortalı İşten Çıkış Bildirgesi Formu İndirmek için Tıklayınız